Wij zijn geen slechte mensen

De kopermijn Las Bambas is het grootste en meeste prestigieuze mijnbouwproject in Peru. Lang voor de opening in 2016 braken er conflicten uit tussen de mijn en de lokale bevolking, die vreesde voor een aantasting van hun grond, water, en leefmilieu. Protesten tegen het project mondden uit in geweld. Verschillende demonstranten kwamen om het leven door politiegeweld. We gingen deze zomer terug naar Peru om een stand van zaken op te maken. Samen met 400 Vlaamse steunbetuigingen.

Kaartjes voor Peru

In  september 2015 breekt er hevig protest uit tegen de geplande opening van de kopermijn in Cotabamabas. Duizenden betogers verzamelen aan de ingang van de mijn. Daar worden ze opgewacht door tweeduizend politieagenten. De gemoederen lopen op en de protestmars eindigt in geweld. Drie mensen laten het leven. Ook in oktober 2016 worden protesten hardhandig neergeslagen, met één dode tot gevolg.

Eind 2017 schreven jullie zo’n 400 kaartjes met steunbetuigingen voor de Peruaanse milieu-en mensenrechtenverdedigers, hun familie en hun nabestaanden. Een krachtig, en bovenal welkom signaal. Lokale leiders van het protest worden aangeklaagd, met dure rechtszaken tot gevolg. Of erger… De overheid laat hen aan hun lot over.

Raphael Hoetmer, onze lokale vertegenwoordiger in Peru, overhandigde deze zomer jullie boodschappen van steun.

Javier en Brandon, twee generaties mensenrechtenverdedigers

Javier, intussen vijftig jaar oud, woont al sinds zijn kindertijd in de provincie Cotabambas. Hij heeft nooit met de politie te maken gehad. Tot hij zich verzette tegen de mijn die zijn akkers vervuilt en het water ondrinkbaar maakt. Hij protesteerde omdat hij zijn vier kinderen een mooie, gezonde toekomst wil geven. Hij werd opgepakt en bleef zes maanden in de cel.

Javier's zoon Brandon was 18 toen hij werd opgepakt in 2015, tijdens wat een vreedzaam protest moest zijn. Hij zat zes maanden onterecht in voorhechtenis en wacht nog steeds op zijn proces. De gebeurtenissen hebben hem en zijn moeder getekend. Hij wordt afgeschilderd als terrorist en kan geen werk vinden.

Ik had nooit gedacht dat ik in zo’n grote problemen verzeild zou raken. Ik had nooit gedacht dat ik zo’n angstig leven zou leiden. Ik ben vergeten door het gerecht. Er is gewoon te veel corruptie. Ik wil dat het proces stopt. Wij zijn geen slechte mensen.

 

Brandon Quispe

Samen het verschil maken

Dankzij de steun van Broederlijk Delen kunnen onze Peruviaanse partners heel wat betekenen voor de mensenrechtenverdedigers, hun familie en hun nabestaanden. Ze bieden psychologische steun aan de familieleden van zij die zijn omgekomen in de mijnbouwprotesten. Hun dood laat diepe trauma’s achter.  Daarnaast zorgen ze ervoor dat de mensenrechtenverdedigers door een advocaat worden bijgestaan in de Peruviaanse rechtbank – waar corruptie nog steeds welig tiert.

Ik wil jullie bedanken voor jullie onvoorwaardelijke steun. Wij willen gewoon rechtvaardigheid in Peru. Ik wil dat de Verenigde Naties beseffen hoe het Peruviaanse gerecht misbruik maakt van ons. Het enige dat telt is geld en dat hebben de mijnbouwbedrijven met hopen. Wij hebben niets.

 

Javier Mamani

Tenslotte ondersteunen ze de getroffen families in het uitbouwen van kleine economische activiteiten. Zo kunnen zij opnieuw een inkomen generen, dat door het overlijden van de kostwinner was weggevallen. Een mooi voorbeeld is het aardbeienveld van Victoria dat ze met de hulp van Broederlijk Delen opstartte nadat haar echtgenoot vermoord werd tijdens de protesten.