Voedsel Anders ijvert voor agro-ecologie in Vlaanderen

Broederlijk Delen steunt duurzame familiale landbouwers in het Zuiden. Maar ook bij ons is er nood aan een ander landbouw- en voedselsysteem.

logo Voedsel AndersDaarom zet Broederlijk Delen zijn schouders mee onder de ‘Voedsel Anders’-beweging. Samen met een 15-tal organisaties stellen we agro-ecologie voor als waardevol alternatief. Op zondag 29 mei werd het startschot van Voedsel Anders gegeven door Kobe Desramaults, sterrenchef in Dranouter, op het plaatselijke festival Krachtboer.

Vijf inspirerende landbouwers brachten er hun verhaal en tonen dat het anders kan. Zij produceren met een minimale impact op het milieu, verbinden landbouw met natuur, herwaarderen de koe als producent van waardevolle mest en kennen het belang van een gezonde bodem. Hun getuigenissen maken bevattelijk wat agro-ecologie is: een brede beweging met aandacht voor duurzaamheid in alle aspecten van de voedselproductie en -distributie. 

Biomarktkraam

Agro-ecologie zet in op duurzaamheid in alle aspecten van de voedselketen. Het combineert een ecologisch verantwoorde productie met een correcte vergoeding en respect voor de kennis en de ervaring van de boer. Ook eerlijke handelsrelaties, een rechtvaardige toegang tot grond en aandacht voor de impact van ons handelen voor mensen wereldwijd worden gegarandeerd.

Portretten uit Vlaanderen en Burkina

Ook de nieuwe website van Voedsel Anders toont interessante portretten, getuigenissen en cijfers, uit Vlaanderen en uit het Zuiden. In het bijzonder willen we verwijzen naar het portret van Assèta Zida.  

Broederlijk Delen werkt in het Zuiden met boerenorganisaties die investeren in duurzame landbouw. Dit duurzame verhaal is in Vlaanderen even relevant.

Broederlijk Delen heeft de ambitie om zich als organisatie meer te engageren in de eigen samenleving. Want onze eigen levensstijl heeft wereldwijd invloed op rechtvaardigheid en duurzaamheid. Ook onze eigen samenleving heeft nood aan een nieuw maatschappelijk project, aan een ‘andere manier van leven’. Hieruit volgt onze motivatie om in Vlaanderen mee campagne te voeren rond agro-ecologie.

De organisaties achter Voedsel Anders: Wervel, BioForum Vlaanderen, EVA, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Vredeseilanden, Broederlijk Delen, Oxfam Wereldwinkels, Voedselteams, Velt, Oxfam Solidariteit, Natuurpunt, Solidagro, Dierenartsen zonder Grenzen en De Landgenoten.

https://www.facebook.com/VoedselAndersVlaanderen/