Verslag inleefreis Senegal 2015

In juli 2015 trokken 9 studenten van de Associatie van de KU Leuven met Broederlijk Delen naar Senegal. De studenten bezochten enkele projecten van Broederlijk Delen, dompelden zich onder in de lokale cultuur en namen af en toe de tijd om uit te rusten op het strand...

In Senegal werkt Broederlijk Delen onder meer samen met een organisatie die investeert in de bouw van dijkjes. Die beschermen de grond tegen erosie. De studenten hielpen mee om dijkjes aan te leggen en ontdekten dat met een hele groep aan een klein dijkje werken wel twee uur in beslag kan nemen. Best wel een zware job dus!

"We droegen (letterlijk) ons steentje bij in de strijd tegen erosie. We bouwden een dam, steen per steen, om het regenwater op te vangen en te vermijden dat de vruchtbare grond wegspoelt. Dit alles wordt georganiseerd door een partnerorganisatie van Broederlijk Delen. ‘s Middags aten we in een typisch lokaal dorpje en nadien reden we door naar AGRECOL AFRIQUE, een organisatie die op biologische wijze groenten teelt. Daar hebben we, samen met de Senegalese boer(inn)en, de handen uit de mouwen gestoken: planten water geven, pepers en pinda’s oogsten en onkruid wieden. We hadden het zo naar onze zin dat we niet van ophouden wisten. Tijdens deze twee dagen hebben we in levende lijve ervaren hoe Broederlijk Delen het leven van deze mensen duurzaam blijft veranderen."

Inleefreizigers Senegal

Ze ontdekten ook dat eten in Senegal betekent dat je met een groepje van 5 of  6 rond een schotel zit, waar je met de handen uit eet. Het vijfdaagse verblijf bij een gastgezin op het platteland is altijd een onvergetelijke ervaring. 

‘We konden al vanaf de eerste dag proeven van het Senegalese leven: poetsen, wassen, koken… Nog maar sinds één maand kwam er water uit het kraantje bij het gastgezin. In het droge seizoen, moeten de vrouwen 2 km wandelen om water te gaan halen uit de waterput, en dat soms 4 keer per dag. Ze dragen het water met emmers op hun hoofd. Antoinette en ik deden ook een poging, maar amai; we ondervonden al snel dat het Senegalese leven op het platteland zwaar is. Ook de vader en de zonen werken elke dag vanaf ’s morgens vroeg hard op het veld. ’s Middags was er gelukkig wat tijd voor siesta in de schaduw. Het was een boeiend en leerrijk verblijf; met dank aan ons gastvrij en vriendelijk gezin!’