Vergeten gewassen opnieuw op de markt in Burkina Faso

De vrouwengroep Nabonswendé wil vergeten lokale gewassen herintroduceren. Daarvoor hebben ze drie redenen: meer variatie aanbrengen in hun eigen consumptie, inkomsten genereren en een aantal gewassen behoeden voor uitsterven.

Moringa Oleifera

Eén van de gewassen waarmee de vrouwengroep het afgelopen jaar experimenteerde, is moringa oleifera. De bladeren van deze kleine boom staan bekend om de hoogwaardige voedingsstoffen die ze bezitten en zijn een ideaal voedingssupplement. Bovendien groeit de boom goed in droge, arme gronden.

Schaalvergroting

De vrouwen zijn enthousiast: hun testveldje heeft het afgelopen jaar 5 kilo moringablaadjes opgeleverd! Nu willen ze uitbreiden. Een groeiende nationale markt voor moringa maakt het interessant om over productie op grotere schaal na te denken. Iedereen is het erover eens dat een handvol van deze blaadjes de smaak van de traditionele saus ten goede komt. Ook vinden de vrouwen dat de onderlinge band tussen hen is versterkt door het gezamenlijke project, en dat ze een stuk zelfbewuster zijn geworden.

Probleemoplossend handelen

Een probleem waarmee de vrouwengroep geconfronteerd wordt is het loslopende vee. Dat vernielt de omheining van de tuin en vreet de planten op. In hun zoektocht naar een oplossing hebben de vrouwen reeds de chef van het dorp gesproken. Later zullen ze de burgemeester hierover benaderen.

Leren van elkaar

Met ondersteuning van onze partnerorganisatie Diobass Ecologie wordt een jaarplanning opgemaakt.

Moringa is niet meer weg te denken uit het dorp Ladré. De vrouwen, die ondersteund worden door Diobass Ecologie, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, zijn vastbesloten om van hun project een succes te maken. Ze zijn nu bezig met de voorbereidingen van de volgende stap: een bezoek aan een ander dorp dat ervaring heeft met de productie van moringa oleifera. Ze willen dat het voedingsrijke moringa overal in de streek op het menu komt!