Theater geeft jongeren in Gaza hoop

Jong zijn in Gaza betekent een leven met weinig uitlaatkleppen: geen cinema, geen optredens, nauwelijks sportterreinen, niet op café kunnen gaan met je vrienden. Door de Israëlische blokkade en de gesloten overgang aan de Egyptische grens zitten jongeren gevangen op de smalle kuststrook.

Theatre Day Productions (TDP) laat kinderen en jongeren in de Gazastrook via theater hun frustraties, angsten en zorgen uiten. TDP wil jonge mensen in Gaza de kans geven om hun trauma’s te verwerken en conflicten leren oplossen zonder geweld. TDP geeft de jongeren een stem en leert hen op een  positieve manier verantwoordelijkheid nemen.

Theatre Day Productions

Positief resultaat

TDP brengt voorstellingen voor kinderen vanaf zes jaar, geeft workshops en trainingen aan tieners en biedt zelfs een dramaopleiding aan.

Het verhaal van Ahmed Salah

Ahmed Salah nam deel aan de workshops van TDP. Hij vertelt: “Voor ik aan de dramaworkshop meedeed, bleef ik altijd thuis. Ik had geen vrienden. Ik ging alleen maar naar school en terug naar huis. Als mijn vader me vroeg om met hem naar de markt te gaan, zei ik nee. Ik bleef liever binnen.

 

Mijn neef is acteur. Nadat ik een theaterstuk van hem zag, wilde ik zijn zoals hij. Toen het schoolhoofd in onze klas vroeg wie aan een dramaworkshop wilde deelnemen, stak ik als eerste mijn hand op. Toen ik aan mijn vader vroeg of het mocht, zei hij: “Ga ernaartoe. Ik hoop je te zien spelen met andere jongens.” Want zelfs op school speelde ik niet graag met de anderen.

 

De eerste twee dagen van de workshop was ik erg bedeesd. Ik sprak met niemand. Later ging ik wel met de groep en de trainers spelen. En als ik thuiskwam, speelde ik met mijn broers en zussen.

 

Ik heb een zus die niet kan lopen. Ze vroeg me met haar te spelen. Op een keer zei ze me: “Ik wou dat ik kon lopen en met jou naar het theater kon gaan en daar spelen.” Ik ging naar buiten om te huilen. Ik kan niet huilen in haar bijzijn.

 

Door de workshop ben ik veranderd. Ik begon met vrienden op straat te spelen, jongens die me eerst “probleemjongen” noemden. Mijn vader vergelijkt me met een muis die zich in een holletje verschool en opeens naar buiten komt.

 

Het verhaal van het toneelstuk waarin ik speelde, was mijn verhaal. Ik speelde de rol die ik in werkelijkheid had. Dat maakte me gelukkig. Ik vroeg mijn ouders om mijn zus mee te nemen naar de voorstelling. Dat deden ze. Ze zat op de eerste rij in haar rolstoel. In het begin vond ik het eng, maar het publiek was enthousiast.

 

Toen we thuiskwamen, zei mijn vader: “Je bent veranderd, Ahmed! Ik hoop te zien hoe je blijft groeien en zult worden zoals je neef.” Het was de mooiste dag van mijn leven.

 

Later dacht ik na over de grote verantwoordelijkheid die ik heb voor mijn oude vader en zieke zus. Ik wou dat ik haar kon genezen, dat ik haar plaats kon innemen en dat zij gelukkig kon zijn zoals ik. Ik vraag TDP in onze school heel het jaar door workshops te houden. Ik ben van de trainers en van mijn nieuwe vrienden gaan houden.”

Theatre Day Productions

Theater verandert levens

Het verhaal van Ahmed staat niet op zichzelf. Zo vertelt artistiek directeur Rafat van TDP: “Er was een jongen in een van onze dramaworkshops in een vluchtelingenkamp aan de zee. Al een half jaar was hij niet meer in staat om te praten. Nadat hij drie weken elke dag een dramaworkshop volgde, zonder dat we hem forceerden, ontspande hij langzaamaan en begon hij weer te praten. Op het einde van de uiteindelijke voorstelling hield hij zelfs een monoloog.”

Weinig jongeren wisten iets over Gaza. Het was belangrijk om ons verhaal te vertellen.

TDP bezocht België

In oktober 2014 bezochten 12 jonge medewerkers van TDP België voor de campagne van Zuiddag, ‘Work for Change’. Ze gaven presentaties en theatervoorstellingen in 75 secundaire scholen. Vol indrukken en nieuwe ideeën keerden ze terug naar Gaza.

Positieve terugblik

3 van de 12 jongeren die ons land bezochten, deelden hun ervaring met ons: Mohammed Al Afifi, Hassan Al Akhrass en Rana Murtaja kijken met een positief gevoel terug op de Zuiddag.

Mohammed Al Afifi: “In België hadden we een vol programma, maar daar sliep ik goed omdat het zo rustig en stil was; iets zeldzaams in Gaza. De gastfamilie zorgde goed voor ons. Ze vroegen ons steeds of alles goed was. Dat mis ik hier nu soms.”

Hassan Al Akhrass: “Het project met Broederlijk Delen en Zuiddag was erg sterk. Dat voelde je. De pers was overal aanwezig. Weinig jongeren wisten iets over Gaza. Het was belangrijk om ons verhaal te vertellen. Na afloop van de voorstellingen kwamen veel jongeren het podium op om ons te omarmen.”

Theatre Day Productions

  • Aantal kinderen en vrouwen die in 2014 een theatervoorstelling bijwoonden: 30.000 was het streefdoel – ruim 80.000 deelnemers zijn bereikt

 

  • Aantal kinderen dat in 2014 theaterworkshops of video-animatie workshops heeft gevolgd: 3.300 was het streefdoel, 3.363 kinderen deden mee

 

  • Aantal volwassen vrouwen die deelnamen aan storytellingworkshops en voorstellingen: 1.560 was het streefdoel – 4.597 deelnemers zijn bereikt

 

  • Aantal lokale partners waarmee TDP samenwerkte in 2014: 45 was het streefdoel – er werd met 97 partners samengewerkt, waaronder ngo’s, de VN, overheidsinstellingen en scholen

Oprechte interesse

Rana Murtaja: “Mensen waren echt geïnteresseerd in ons en onze cultuur. We hebben via Facebook nog contact met jongeren in België. Sommigen zeggen dat ze ons willen bezoeken, en chocolade uit België meebrengen.”

De positieve energie nemen ze mee in hun werk. Jan: “We koesteren de herinneringen. Het was belangrijk voor ons om Gaza uit te kunnen, andere lucht in te ademen en daarmee anderen hier in Gaza weer te kunnen inspireren!”

Een fundament voor vrede

“De onzekerheid in Gaza, in combinatie met het gebrek aan hoop, is bijzonder gevaarlijk”, zegt Brigitte Herremans, medewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen. “We pleiten ervoor om Gaza niet te laten wegzinken, maar hoop te bieden: door missies te organiseren, jongerenorganisaties te steunen en politieke druk te blijven uitoefenen. Door met Broederlijk Delen steun te geven aan TDP, dragen we bij aan het recht op jong zijn in Gaza. Het is een belangrijk fundament voor vrede, ook voor jongeren in Gaza.”