De sportieve uitdaging

Dwars door België, dat is 400 kilometer fietsen op drie dagen tijd, met racefiets of mountainbike. Gezien het uitdagende parcours – meer dan 4.000 hoogtemeters – is een grondige voorbereiding een must.

Train regelmatig

De maanden januari en februari zijn de koudste van het jaar én het is vroeg donker. Niemand heeft veel zin om in deze periode lange duurtrainingen af te werken. Theoretisch zou het echter niet slecht zijn, om hier al aan een goede aerobe basis te werken.

Wat kan je doen? Probeer alvast om gewoon bezig te blijven om de reeds bestaande conditie niet al te zeer te laten afglijden. Maak van die periode ook gebruik om eens een bezoek te brengen aan je huis- of sportarts voor een algemene bloedanalyse met cholesterolbepaling, een klinisch onderzoek (hartauscultatie en bloeddruk) en een rustelectrocardiogram.

Ideaal blijf je toch liefst 2 maal per week sporten. Dit kan ook lopen zijn in plaats van fietsen.  Je kan ook aan spinning doen, maar vermijd te intensieve sessies. Zeer nuttig in deze periode is ook fitnesstraining. Vraag aan de instructeur oefeningen voor rompstabiliteit en krachtoefeningen voor de onderste ledematen. Verderop in het seizoen ga je hier veel nut van ondervinden. In de fitnesszaal kan je ook wat cardio-training doen. Ideaal is in het weekend een rustige toertocht met de MTB en in de week eens fitness of spinning.

Begin maart (er zijn dan nog een kleine 100 dagen te gaan) mag je toch het serieuzere fietswerk inplannen. Probeer in het weekend één kortere rit te rijden en één langere. De langere rit kan aan een matig inspanningsniveau afgewerkt, de kortere liefst intensief, waarbij je het gevoel hebt van een ietwat zware tot zware inspanning te leveren. Probeer steeds op souplesse te rijden. Dit wil zeggen trapfrequenties tussen 80 en 100 omwentelingen per minuut.

Vanaf april probeer je ook één maal in de week te fietsen. Het is dan zomeruur en je kan elke week  ‘s avonds wat langer bij daglicht fietsen.  Hier kan je een intervaltraining van maken of blokjes trainen. Dit doe je door te variëren met je trapfrequentie en je inspanningsintensiteit. In het weekend werk je dan een tocht af van 3 à 4 uur  op zaterdag en één van 2 à 3 uur op zondag die intensiever mag zijn. Hoe dan ook op zondag de intensiefste training. Wellicht fiets je toch niet op maandag en is er wat recuperatie.

Mei is een cruciale maand. Er zijn wat extra vakantiedagen en dus leent deze maand zich voor extra lange duurtrainingen.

Je fietst nu minimum driemaal per week. Vooral op de verlofdagen of in het weekend werk je duurtrainingen af van 4 à 5 uur. Je kan ’s ochtends vertrekken zonder ontbijt en na 2 uur de boterhammen opeten die je meeneemt, zo stimuleer je de nodige vetverbranding. Alles bij elkaar kom je in mei aan 10 à 15 uur fietstraining per week. Een tweetal weken voor de start plan je nog 1 of maximum 2 maal een extra lange training van 6 à 8 uur. 
De laatste week reduceer je je trainingsvolume tot ca 60% van het normale volume (= taperen). Helemaal niets doen die week is natuurlijk geen goed idee. Maar het komt er deze week wel voornamelijk op aan je lichaam goed te laten rusten zodat je op je best aan de start verschijnt.

Drink voldoende

Het is belangrijk genoeg te drinken. Leer regelmatig te drinken en maak eventueel gebruik van een Camelbak tijdens trainingen. Gebruik bij voorkeur een isotone sportdrank, ideaal om verloren lichaamsvocht snel terug aan te vullen. Met alcohol en koffie ben je best zuinig. Sterke koffie vlak voor de training kan wel.

Eet gevarieerd

Tracht meer vers en gedroogd fruit en groene bladgroenten te eten. Ze bevatten veel vitamines en ijzer. Dat is ook het geval met (orgaan)vlees. Vermijd vet.

Tijdens de inspanning eet je vooral koolhydraten (boterhammen met confituur, stroop, peperkoek), een energiereep of gels met maltodextrine. Na een inspanning eet je koolhydraat- en eiwitrijk. Eiwitten bevorderen het herstel. Dit kunnen eiwitten zijn uit zuivelproducten, maar ook vis en mager vlees zijn gekende bronnen van eiwit. Soja kan een goede plantaardige vervanger zijn.

Rust goed

Neem voldoende rust na een training. Doe geen zware training als je nadien niet voldoende kan rusten. Durf ook eens een dag niet te trainen. Sauna kan een goede aanvulling zijn. Kwaliteitsvolle slaap is erg belangrijk na stevige trainingen. 

Zet door

Slecht weer? Geen excuus! Varieer je training, ook bij minder passend weer. Goede alternatieven zijn zwemmen en fitnessen. Regelmatig trainen is belangrijker dan de duur van de training.

Leeftijd

Iedereen verliest met het ouder worden snelheid en kracht. Uithouding daarentegen kan meestal zeer lang en goed op peil gehouden worden bij mensen die hun hele leven wat gesport hebben. Heb je haast nooit gesport en vat je een dergelijke uitdaging aan, dan is een sportmedische controle aangeraden. Leeftijd is hoeft geen belemmering te zijn.

Verantwoord sporten

Broederlijk Delen hecht veel belang aan gezond en verantwoord sporten. Op onderstaande websites vind je heel wat nuttige informatie. Je kunt er onder andere een eenvoudige test invullen die uitwijst of een sportmedische controle raadzaam is voor jou. Bovendien vind je er een lijst van artsen die zo’n controle kunnen uitvoeren.

Nuttige links: 
•    www.gezondsporten.be
•    www.sportkeuring.be
•    www.sportartsen.be

Het juiste materiaal

Dwars door België leg je af met een racefiets met minimaal 21 versnellingen. Zorg dat je fiets vooraf goed is nagekeken door je fietsenmaker.

Daarnaast neem je natuurlijk een helm en een kleine rugzak mee, om een regenvest, reparatiemateriaal en enkele snacks in te vervoeren.