De route

Hieronder vind je een compleet overzicht van de route.

De route

De eerste week is een voorproever van wat komen gaat. Je krijgt voldoende tijd om te acclimatiseren, gaat op verkenning  in een kleurrijk gebied met oude tradities en traditionele landbouwterrassen, en bezoekt verschillende van de projecten van Broederlijk delen.

De tweede week wacht het ‘serieuzere’ werk: de Salkantay trail, een minder toeristische, maar heel mooie variant op de Inca trail naar Machu Pichu. Daarna bezoek je nog verschillende Incasites in Cuzcovallei. En als klap op de vuurpijl volg je al mountainbikend of te paard een deel van de adembenemende Ausangate trail. Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld).

Programma

Dag 1 | Aankomst in Lima

We vliegen vanaf Schiphol richting Lima. We komen aan in de namiddag en overnachten er in een hotel.

Dag 2 | Acclimatiseren in Cuzco

We nemen een binnenlandse vlucht van Lima naar Cuzco (3.400 hoogtemeters). We acclimatiseren er aan de hoogte, flaneren vrijblijvend door de stad, en brengen onze bikes in gereedheid.

Dag 3-5 | Sacred Valle en Inca ruïnes

We fietsen doorheen de 'Sacred Valle' en brengen onderweg een bezoek aan de Inca ruïnes van Maras, Moray, Ollantaytambo en Sacsayhuamán. Op dag 5 trekken we met de minibus zuidwaarts richting Accha, waar onze partnerorganisatie Cedep Ayllu haar vormingscentrum heeft. Overnachtingen in hotels en het vormingscentrum.

Dag 6 | Partnerbezoeken in Accha

We brengen een bezoek aan onze partnerorganisaties in en rond Accha. Je kan met je eigen ogen zien met welke problemen men in de Andes te maken heeft en je ontmoet de mensen die je door je deelname mee ondersteunt.

Dag 7 | Transfer naar Soraypampa

Transfer naar Soraypampa, de uitvalsbasis voor de Salkantay trail. Een rustige dag, de laatste acclimatisatie voor het echte hooggebergte. Overnachting in een eenvoudige berghut en/of tenten aan de voet van de pas.

Dag 8 | Salkantay trektocht

We trekken te voet over de Salkantay pas. Spectaculair hooggebergte en de minder gekende toegang naar Machu Picchu. De Salkantay berg zelf is ruim 6200 meter hoog en is een constante aanwezige tijdens de trektocht. We stappen met een dagrugzak, de bagage worden te paard vervoerd. De bikes en de grote bagage worden rondgevoerd tot vlak bij de tweede berghut in Chaullay (2900 hoogtemeters).

Afstand: 22 km | Positieve hoogtemeters: 850

Dag 9 | Van Chaullay naar Aguas Calientes

We biken vanuit Chaullay bergaf via een aardeweg. Je kan deze bijna 30 km volgen, of een singletrack kiezen die zo'n 10 km langs de oever aan de overkant loopt.

De aardeweg stopt bij Hidroeléctrica, een grote waterkrachtcentrale op de Rio Urubamba. Daar kan je de trein nemen tot Aguas Calientes of wandelen tot aan de voet van Machu Picchu (aangeraden). De wandeling duurt twee en een half uur, is zo goed als horizontaal en 11 km lang. Je neemt een dagrugzak mee met enkele basisbenodigdheden. De fietsen en hoofdbagage worden rechtstreeks naar Ollantaytambo gebracht (je kan met de wagen niet tot bij Machu Picchu). We overnachten in een hotel in Aguas Calientes.

Totale afstand: 38 km met bike (+ 11 km te voet) | Positieve hoogtemeters: 300 m+

Dag 10 | Machu Picchu

Bezoek aan Machu Picchu. Je kan ofwel te voet naar boven (een uur) en terug naar beneden (45 minuten) over een trappenpad, ofwel met de bus (12$ per rit, niet inbegrepen). In de latere namiddag en 's avonds kan je souvenirs kopen op de lokale markt en een bezoek brengen aan de thermale baden om je spieren te ontspannen. Overnachten doen we in hetzelfde hotel als de dag voordien.

Dag 11 | Van Ollantaytambo naar Cuzco

We nemen de trein naar Ollantaytambo. Eventueel brengen we nog een bezoek aan de Sacred Valley. Daarna rijden we door naar Cuzco, met 's avonds vrije toeristische bezoeken.

Dag 12 | Ausungate Trail in Tinqui

Transfer naar het begin van de Ausungate Trail in Tinqui. De Ausungate is een van de hoogste bergen (6336 m) in Peru. We biken bergop over een aardeweg richting Pacchanta, waar we in een berghut de nacht doorbrengen. We genieten van het thermale bad vlakbij bij onze overnachtingsplaats.

Dag 13 | Koninginnenrit

Vandaag staat de koninginnenrit op het programma. De durfals biken vanuit Pacchanta omhoog naar 5000 m hoogte en dalen terug af langs verschillende bergmeren, goed voor bijna 100% singletrack op meer dan 4400 m hoogte. De iets rustigere route gaat onderlangs door, rechtstreeks langs Lagunas de Comerococha tot in Upis. Als je wil kan je deze route ook te paard doen, onder begeleiding van een Peruaanse gaucho.

Dag 14 | Upis, Tinqui en Cuzco

Vanuit Upis biken we verder naar Tinqui, van waaruit we met de minibus terugkeren naar Cuzco. We pakken de bikes terug in en 's avonds… fiësta!

Dag 15 | Terugvlucht naar Schiphol

Terugvlucht Cuzco-Lima en aansluitend avondvlucht Lima-Schiphol.

Dag 16 | Aankomst in België

Aankomst in Schiphol en transfer met de Thalys of bus naar Brussel-Zuid.