De route

Hieronder vind je een compleet overzicht van de route.

De route

De eerste week is een voorproever van wat komen gaat. Je krijgt voldoende tijd om te acclimatiseren, gaat op verkenning  in een kleurrijk gebied met oude tradities en traditionele landbouwterrassen, en bezoekt verschillende van de projecten van Broederlijk delen.
 
De tweede week wacht het ‘serieuzere’ werk: de Salkantay trail, een minder toeristische, maar heel mooie variant op de Inca trail naar Machu Pichu. Daarna bezoek je nog verschillende Incasites in Cuzcovallei. En als klap op de vuurpijl volg je al mountainbikend of te paard een deel van de adembenemende Ausangate trail. Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld).

Dagprogramma

Zaterdag 19 oktober
We verzamelen op de parking langs de E40 aan het benzinestation in Groot-Bijgaarden (richting Brussel) en vertrekken daar met de bus naar Schiphol waar we op het vliegtuig stappen naar Lima. We komen daar toe in de namiddag en overnachten er in een hotel.

Zondag 20 oktober
We nemen een binnenlandse vlucht van ongeveer een uur van Lima naar Cuzco (hoogte: 3.400m). We beginnen rustig aan met de acclimatisatie aan de hoogte, vrijblijvend wat rond flaneren in de stad, de bikes uitpakken en in gereedheid brengen…

Maandag 21, dinsdag 22 en woensdag 23 oktober
Dag 3, 4 en 5: dagtochten en acclimatiseren doorheen de “Sacred Valley” met onderweg oa bezoeken aan de Inca ruïnes van Maras, Moray, Ollantaytambo en Sacsayhuamán. Op de vooravond van dag 5 rijden we zuidwaarts met de minibus richting Accha, waar Cedep Ayllu – één van de partnerorganisaties van Broederlijk Delen – een vormingscentrum heeft. Overnachtingen in hotels en het vormingscentrum.

Donderdag 24 oktober
Partnerbezoeken in en rond Accha: al bikend horen & zie je met welke problemen men in de Andes te maken heeft en ontmoet je de mensen die je door je deelname helpt.

Vrijdag 25 oktober
Transfer naar Soraypampa, de uitvalsbasis voor de Salkantay pas en trail. Een rustige dag, de laatste acclimatisatie voor het echte hooggebergte. Overnachting in een eenvoudige berghut en tenten aan de voet van de pas.

Zaterdag 26 oktober
We trekken te voet over de Salkantay pas, de col zelf ligt op 4640m. Spectaculair hooggebergte en de “minder gekende” toegang naar Machu Picchu. De Salkantay berg zelf is ruim over de 6200m hoog en is een constante aanwezige tijdens de trektocht, met wat geluk zien we aan de overkant van de vallei gletsjers op de flanken afkalven! We stappen met een dagrugzak, de slaapzakken en basic bagage worden te paard vervoerd. De bikes en de grote bagage worden rondgevoerd tot vlak bij de tweede berghut in Chaullay (2900m hoogte), we zijn er te voet waarschijnlijk eerder.

Afstand: 22km. Positieve hoogtemeters: 850m+

Zondag 27 oktober
Chaullay – Aguas Calientes (vertrekpunt voor Machu Picchu). Ondertussen zijn de bikes zeker toegekomen en vanuit Chaullay biken we over een aardeweg naar beneden. Je kan de aardeweg bijna 30km lang en volledig downhill volgen, of na een paar kilometer een singletrack variant kiezen die een tiental km lang op de oever aan de overkant loopt.

De aardeweg stopt bij hidroelectrica, een grote waterkrachtcentrale op de Rio Urubamba. Daar kan je (optioneel) een trein nemen tot Aguas Calientes of (aangeraden) langs de sporen wandelen tot aan de voet van Machu Picchu. De wandeling is zo goed als horizontaal en is 11km/2u30 lang. Je neemt een dagrugzak mee met je tandenborstel en wat kleren voor de dag nadien. De fietsen en hoofdbagage worden rondgevoerd en zien we pas twee dagen later in Ollantaytambo terug (je kan met de wagen niet tot bij Machu Picchu). We overnachten in een goed hotel in Aguas Calientes.

Totale afstand (beide varianten): 38km met bike + 11km te voet
Positieve hoogtemeters van beide varianten: 300m+

Maandag 28 oktober
Bezoek aan Machu Picchu. Je kan ofwel te voet naar boven (een dik uurtje) en terug naar beneden (45 minuten) over een trappenpad, ofwel met de bus (12$ per rit, niet inbegrepen). In de latere namiddag en ‘s avonds gaan we op souvenirjacht op de markt en bezoeken we de thermale baden om onze spieren te ontspannen. Overnachten doen we in hetzelfde hotel als de dag voordien.

Dinsdag 29 oktober
We nemen de trein naar Ollantaytambo. Afhankelijk van het uur is er nog een bezoek (met de minibus) aan een bezienswaardigheid in de Sacred Valley en transfer naar Cuzco, met ‘s avonds vrije toeristische bezoeken.

Woensdag 30 oktober
Transfer naar het begin van de Ausungate Trail in Tinqui. De Ausungate is met zijn 6336m een van de hoogste bergen van Peru. We beginnen in Tinqui omhoog te biken over een aardeweg richting Pacchanta, waar we in een berghut overnachten. We genieten van het thermale bad vlakbij bij onze overnachtingsplaats.

Donderdag 31 oktober
Vandaag staat de koninginnenrit van heel de tocht op het programma! De diehards biken vanuit Pacchanta omhoog naar 5000m hoogte en dalen terug af langs verschillende bergmeren, bijna 100% singletrack boven de 4400m hoogte. De iets rustigere route gaat onderlangs door, rechtstreeks naar de Lagunas de Comerococha en van daar verder naar beneden tot in Upis. Als je wil kan je deze route ook te paard doen, onder begeleiding van een Peruaanse gaucho.             

Vrijdag 1 november
Vanuit Upis biken we verder naar beneden naar Tinqui, waar we in de minibus stappen en naar Cuzco terugkeren. We pakken de bikes in voor de terugreis en ’s avonds… fiësta!

Zaterdag 2 november
Terugvlucht Cuzco – Lima en aansluitend avondvlucht Lima – Schiphol.

Zondag 3 november
Aankomst in Schiphol en transfer met de Thalys of bus naar Brussel-Zuid.