Radioprogramma in Oeganda heeft positieve impact op voedselzekerheid

De Kyagwa Mwoha-dramaserie voor radio begon in 2012 en wordt nog steeds uitgezonden op KRC FM in Oeganda. De dramaserie gaat over voedsel in al zijn aspecten en is enorm populair bij de rurale bevolking.

Het programma heeft als doel bij te dragen tot meer voedselzekerheid in de Rwenzori-regio in West-Oeganda. Daarom geeft de dramaserie haar luisteraars tips over koken en het bewaren van voedsel. Om de rurale bevolking op weg te helpen, deelt het programma haar kennis over groente- en gewassenteelt.

Kennis toepassen in de praktijk

Er is ongetwijfeld een sterke relatie tussen de verworven kennis tijdens de serie en de toepassing in de praktijk. Het mooiste voorbeeld hiervan is de toename van het bouwen van de enguli, een traditionele graanschuur die in onbruik was geraakt. 53% van de luisteraars had voor de start van het programma geen kennis over de constructie van deze graanschuur. Na verschillende radio-uitzendingen hebben enkele gezinnen een nieuwe enguli gebouwd, waardoor de opslag van maïs na 1 jaar toenam met 61% en die van bonen met 30%.

Oegandese vrouwen bewerken het veld

Voedselvoorziening blijft een uitdaging

Er is echter nog ruimte voor verbetering. Een belangrijke uitdaging is dat 17% van de luisteraars momenteel geen toegang heeft tot eigen grond.

De kennis die ze tijdens de serie opdoen, delen ze echter wel met buren of vrienden en kan nuttig zijn voor de toekomst. Als families erin slagen verschillende gewassen te kweken kunnen ze er immers voor zorgen dat ze gedurende het hele jaar voedsel hebben.

Populair bij de bevolking

Uit een recent luisteraarsonderzoek blijkt dat 37% van de luisteraars vrouwen zijn en 62% mannen. Drie kwart van hen luistert 4 tot 5 keer per week naar de dramaserie, waardoor het programma een enorm publiek bereikt. Bovendien zijn 40% van de luisteraars jongeren tussen de 21 en 30 jaar oud. Het programma maakt landbouw aantrekkelijker bij hen en kan dus een belangrijke schakel zijn in de strijd tegen de jongerenwerkloosheid.

Radio luisteren in Oeganda

Een idee voor de toekomst?

De Rwenzori is een echte landbouwstreek met veel kleinschalige boeren. Met informatieve programma’s, zoals die van de Kyagwa Mwoha-radio, kan de voedselzekerheid in deze regio verbeteren. Door verder te investeren in landbouwbedrijfjes kunnen gezinnen ook een waardig inkomen verzekeren. 

In een notendop: een dergelijk radioprogramma kan een grote impact hebben op haar luisteraars, die op hun beurt de kennis die ze hebben opgedaan verspreiden bij buren en kennissen. Een goede en creatieve aanpak die zeker ook elders kan worden toegepast.

Getuigenissen van luisteraars van KRC FM

Elke morgen van zes tot elf uur kunnen luisteraars van KRC FM meedoen aan een discussie op het radiostation. Dat door simpelweg te bellen en hun ervaring te delen met andere luisteraars.

De radiozender geeft gratis info en tips over modernere landbouwtechnieken, die zowel duurzamer als winstgevender zijn voor boeren. Boer zijn in Oeganda is namelijk niet meer zo populair omdat het weinig winstgevend lijkt te zijn en omdat er veel werk bij komt kijken. Door de info op de radiozender is er weer meer interesse in landbouw en geeft het bestaande boeren de kans om als change agents nieuwe landbouwtechnieken uit te proberen en te promoten.

In onderstaand filmpje gemaakt door studenten van de UGent, kan je enkele getuigenissen zien van boeren die technieken toepassen die ze leerden van het radioprogramma van KRC.