Programma Decolonise!

Corona gooide ook roet in het eten van ons Wereldkamp. Maar niet getreurd. We serveren jullie graag een alternatief inhoudelijk aanbod om jullie zomer alvast goed te starten. Drie dagen, drie steden, drie keer Decolonise!

Decolonise! – Dekoloniseer landen, systemen en denkbeelden

Deze editie van Wereldkamp gaan we aan de slag met een actueel thema: dekolonisering. Na de officiële onafhankelijkheid en een dekolonisering op papier in de tweede helft van de 20ste eeuw, moeten we nu onze denkbeelden en wereldsystemen dekoloniseren. Te vaak zijn de machtsverhoudingen tussen Zuid en Noord ongewijzigd gebleven. We moeten de geschiedenis beter begrijpen en onze huidige denkbeelden uitdagen en in vraag stellen om tot een eerlijke wereld te komen zonder ongelijkheid waarin iedereen mee is.

In Brussel en Antwerpen wordt er ook voor de kinderen (6+ jaar) een apart  programma voorzien. Jongeren (16+ jaar) kunnen in de drie steden aansluiten bij het volwassenprogramma.

Schijf je nu in!

Programma

Zaterdag 4 juli – Brussel – Wandeling (Volzet)

Wandeling 1: Van Congo tot Matongé (Volzet). We wandelen door Brussel en ontdekken de geschiedenis van Belgisch-Congo en de Congolese gemeenschap in onze hoofdstad.

In samenwerking met Brukselbinnestebuiten.

Wandeling 2: Verhalen over Congo in Brussel (Volzet). Brussel is de metropool bij uitstek waar de Belgische koloniale ambitie begon. Leopold II bemachtigde in 1885 met een filantropisch excuus een groot stuk van het Afrikaanse continent als zijn grondgebied. In 1908 nam de Belgische staat de macht over het Congolese grondgebied over. Op deze wandeling nemen we je mee langs de belangrijkste machtscentra van de kolonie en Vrijstaat.

In samenwerking met Pax Christi.

Kinderprogramma

Kinderen (6-11 jaar) vullen de voormiddag met verschillende activiteiten.
Tieners (12-15 jaar) leren het thema van kolonisatie kennen door middel van een inleefspel.

Praktisch

Wandeling 1 – Start: 10 u, Kunstberg, standbeeld Albert I (station Brussel-Centraal) – Duur activiteit: 3 u (slot volwassenprogramma in Matongé). Opgelet! Tijdens de wandeling is het dragen van een mondmasker verplicht.

Wandeling 2 – Start: 10.30 u, Kunstberg, standbeeld Albert I) –​ Duur activiteit: ca. 2u. Aankomst opnieuw aan de Kunstberg.

Zondag 5 juli – Antwerpen - Fietstocht (Volzet)

Sporen van Congo in Antwerpen. In Antwerpen springen we op de fiets. We ontdekken de overblijfselen van de koloniale tijd in gebouwen, straatnamen en gedenkstenen. Als havenstad onderhield Antwerpen en de Antwerpse elite sterke banden met Belgisch-Congo, maar ook Leopold II liet met de opbrengsten van zijn bloedige regime prachtige gebouwen oprichten.

In samenwerking met Cyclant.

Kinderprogramma

Kinderen (6-11 jaar) gaan zelf op bezoek in Congo via een inleeftelier van Studio Globo.

Tieners (12-15 jaar) ontdekken de stad te voet en komen meer te weten over dekolonisatie.

Praktisch

Start: 10u, Mediaplein (achterkant station Antwerpen-Centraal) – Duur activiteit: 2.30 u. Breng je eigen fiets mee of geef aan bij de inschrijving dat je een fiets wil huren.

Maandagavond 6 juli – Gent – Debat

Dekoloniseer 'ontwikkelingswerk'. Ontwikkelingshulp ontstond meteen na de grote onafhankelijkheidsbewegingen in het Zuiden tijdens de jaren '50 en '60 van de 20ste eeuw als vervolg op de beschavingsmissie van de voormalige kolonisators. Veel landen in Europa onderhouden nog steeds sterke ontwikkelingsrelaties met hun voormalige kolonies. De sector evolueerde van hulprelaties naar partnerschappen, maar het dekolonisatieproces is niet af. Hebben ontwikkelingsorganisaties een toekomst in een gedekoloniseerde wereld? Wat is het belang van de terminologie die ze gebruiken? En wat met hun “koloniaal verleden”? We gaan in gesprek met verschillende stemmen.

Panel

  • Hafsa El Bazioui, gemeenteraadslid Groen in Gent. Ze werkt mee aan een dekolonisatietraject, en in 2022 wordt ze Noord-Zuid schepen;

  • Lieve Herijgers, directeur Broederlijk Delen sinds 2011;

  • Modi Ntambwe, activist met Congolese roots en met veel engagement in de diaspora. Ze zet zich in voor gelijkwaardigheid en vrouwenrechten in het bijzonder;

  • Moderatie door Elien Spillebeen, journalist en documentairemaker voor MO*. Ze maakte beklijvende reportages over de situatie in Oost-Congo en volgt de situatie in Centraal- en Oost-Afrika.

Praktisch

Start: 19.30 u, Clemenspoort (vlakbij station Gent-Sint-Pieters) – Duur activiteit: 1.30 u.

Opgelet! Voor kinderen en tieners wordt geen activiteit of opvang voorzien.