Peru. Op vier uur rijden van de hoofdstad Cusco ligt Espinar, een stad die nu al 33 jaar kreunt onder de aanwezigheid van het mijnbouwproject Tintaya. Het project vormt  een grote, gapende wonde voor de omgeving. 

Vroeger was het hier goed leven, maar nu is er geen werk, geen dieren en geen oogst. Het afval van de mijn vervuilt het water. De meeste gronden behoren hier toe aan de bedrijven. Een gigantische put van een kilometer diep met een oppervlakte van vier vierkante kilometer ontsiert het landschap.

De mijnbouwbedrijven kunnen alleen ontginnen als de gemeenschap zijn toestemming geeft. Maar om deze toestemming te verkrijgen, past men allerlei trucjes toe. Ze beloven de arme bevolking werk en grote sommen geld om zo een weg te vinden uit de armoede. 

Het is onmenselijk om hier te moeten leven.

In werkelijkheid vallen de boeren uit de boot. De 58-jarige doña Melchora weigerde dit aanbod en is nu een van de enkelingen die nog in het gebied woont. “Het is onmenselijk om hier te moeten leven. Vandaag heb ik niets meer. Ik weet niet hoe we onszelf moeten voeden.”, vertelt ze met tranen in de ogen.

Vechten voor rechtvaardigheid 

Melchora is echter niet van plan om toe te geven aan de bedreigingen van het bedrijf. Ze blijft strijden voor een rechtvaardige behandeling. “Het mijnbouwbedrijf bedreigt mijn familie. Mij geven ze geen geld voor mijn dode dieren, omdat ik de waarheid durf te spreken.” 

Broederlijk Delen ondersteunt er enkele lokale organisaties.  Deze partnerorganisaties geven juridische bijstand aan strijdvaardige mannen en vrouwen, zoals Melchora, of voeren strategische rechtszaken om het recht op een schoon milieu gerespecteerd te krijgen . 

Internationale aandacht

Ook internationaal kreeg de zaak van Melchora aandacht. Op 8 april 2016  was ze uitgenodigd als getuige bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten (CIDH) in Washington DC, het orgaan van de Organisatie van de Amerikaanse Staten (OAS) dat mensenrechten in de regio promoot en beschermt. Haar speech op de zitting van de CIDH is al meer dan tienduizend keer gedeeld op facebook. Zo hoorden ondertussen al meer dan driehonderdduizend mensen haar verhaal. “Niemand zal mij ooit het zwijgen opleggen!”