12 maart 2019 - Persbericht - Klimaat

Kom op vrijdag 15 maart met ons mee betogen tijdens de klimaatbetoging Global Strike for The Climate.

Broederlijk Delen was al meerdere keren aanwezig op verschillende klimaatacties. Niet toevallig. Onze partnerorganisaties in het Zuiden wijzen ons al lang op het probleem van de klimaatopwarming, op de impact ervan op de allerarmste bevolkingsgroepen en op de acties die ze ondernemen om de gevolgen tegen te gaan. Mensen in armoede in het Zuiden zijn vaak de eerste slachtoffers van klimaatverandering of moeten er voor op de vlucht. Dat is onrechtvaardig. Sociale rechtvaardigheid en klimaatrechtvaardigheid moeten hand in hand gaan. 

Ook bij ons zijn de armen vaak afwezig in het klimaatdebat. Toch ondervinden zij vaak als eersten de gevolgen. Mensen met een laag inkomen in België zijn in de eerste plaats bezig met overleven. Ze hebben vaak niet de mogelijkheden om te betogen. Maar zij willen wel. Net zoals ze ook graag gezond eten. Ze dromen ook van een geïsoleerde woning, een lage energiefactuur en milieuvriendelijk vervoer. Maar financieel gezien ligt dat allemaal buiten hun bereik.

Stoot armoede uit! Geen CO²

Daarom delen we graag de oproep van Welzijnsschakels vzw om ons te verenigen in een breed front voor een 'sociaal' klimaatplan. We springen mee op de kar en zullen samen actie voeren onder de slogan: 'Stoot armoede uit! Geen CO²'.

In het kader van de betoging 'Global Strike for Future' op vrijdag 15 maart 2019, maar even goed voor alle toekomstige acties, dagen we daarom alle klimaatbetogers uit om houten wasknijpers op hun kleren te prikken, met daarop de namen van hen die wel een klimaatplan steunen, maar niet op de betoging geraken. Wie zelf niet kan aansluiten bij de betoging, kan tegelijkertijd zo’n wasknijper dragen en daarmee toch symbolisch aanwezig zijn.

Neem een houten wasknijper – zet de naam of namen erop van wie niet kan mee opstappen – en vergroot het aantal stappers op elke manifestatie voor een sociaal klimaatplan. En loop mee onder de vlag 'Stoot armoede uit geen CO2'. 

Met een verbond tussen mensen uit Noord en het Zuid kunnen we de vernietiging van de planeet voorkomen. Een bondgenootschap van inzet tegen armoede, tegen uitsluiting en discriminatie en voor sociale klimaatmaatregelen bereikt meer. Tot #iedereenmeeis.

Praktisch

Sta op vrijdag 15 maart van 12u-13u30 bij het begin van de klimaatmars samen met ons op de trappen van het Brussel Noord-Station (richting Koning Albert II laan). Je kan welzijnsschakels vinden bij de grote wasknijpers van één meter. Speld zelf uiteraard houten wasknijpers op van mensen die omwille van inkomen/mobiliteit/leeftijd/gezondheid/... niet aanwezig kunnen zijn. En loop mee onder de vlag 'Stoot armoede uit geen CO2'.