22 oktober 2014 - Congo - Nadia Nsayi

Op 26 november 2014 ontving Denis Mukwege de Sacharovprijs van het Europees Parlement voor zijn strijd tegen seksueel geweld in Oost-Congo.

Minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, feliciteerde de Congolese dokter. Ook Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen juichen de bekroning van Dr. Mukwege toe. Tegelijk roepen zij de Europese beleidsmakers en de nieuwe Belgische regering op om daadwerkelijk te wegen op het vredesproces en meer initiatieven te nemen om de oorzaken voor het geweld in Oost-Congo weg te werken.

Denis Mukwege, mensenrechtenactivist 

Sinds 1998 leidt gynaecoloog Denis Mukwege het Panzi-ziekenhuis in Bukavu in Oost-Congo. Hij verzorgde al duizenden slachtoffers van seksueel geweld. Mukwege ontving hiervoor al verschillende prijzen, waaronder de Internationale Koning Boudewijnprijs in 2011. Gisteren werd bekendgemaakt dat hij op 26 november de Sacharovprijs in ontvangst mag nemen. Sinds 1988 beloont het Europees Parlement jaarlijks personen die zich inzetten voor mensenrechten.

Verantwoordelijkheid van internationale gemeenschap

Al 20 jaar wordt Oost-Congo geteisterd door gewapende conflicten. Vooral vrouwen zijn slachtoffer van de aanslepende oorlog. Broederlijk Delen en Pax Christi zijn verheugd over de Europese erkenning voor het werk van de Congolese gynaecoloog. “Dokter Mukwege is een bijzondere mensenrechtenactivist, hij klaagt al jaren openlijk de oorlog in Oost-Congo aan. Moedig wijst hij de Congolese overheid, de buurlanden en de internationale gemeenschap op hun verantwoordelijkheid”, zegt beleidsmedewerker Nadia Nsayi.

Strategisch Congobeleid

Broederlijk Delen en Pax Christi vragen dat de nieuwe Belgische regering zowel bilateraal als binnen de Europese Unie weegt op het vredesproces in Congo. “De regering moet een strategisch Congobeleid uitstippelen, in overeenstemming met het regeerakkoord”, menen de organisaties. In februari 2013 ondertekenden Congo, tien andere Afrikaanse landen, de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties een vredesakkoord. “De terugkeer van vrede is essentieel voor de socio-economische ontwikkeling in Congo”.