20 november 2020 - Peru

Broederlijk Delen drukt haar bezorgdheid uit over de huidige politieke crisis​ in Peru. Na de afzetting van President Vizcarra nam Parlementsvoorzitter Manuel Merino de macht over, maar hij moest algauw zelf aftreden na het hardhandig politieoptreden tegen de straatprotesten. Francisco Sagasti is de man die de rust moet doen terugkeren en Peru naar nieuwe verkiezingen moet leiden in april 2021.

Interview met Lieven Pype (rechts), lokale vertegenwoordiger van Broederlijk Delen in Peru
 

President Vizcarra werd vorige week afgezet door het parlement op basis van de onduidelijke clausule van "permanente morele onbekwaamheid" in de grondwet. Hij had zelf de strijd tegen corruptie in Peru opgevoerd en was daardoor populair bij de bevolking. Parlementsvoorzitter Manuel Merino nam het presidentschap over.

De machtswissel leidde onmiddellijk tot protest: vooral jonge Peruanen kwamen massaal de straat op om hun ongenoegen te uiten over wat velen een verdoken staatsgreep noemen. Merino voerde immers vanaf de eerste dag belangrijke hervormingen door en ondertekende grote contracten. Dat wijst op een duidelijke planning vooraf en het voorop stellen van private belangen. De politie reageerde op de protesten met excessief geweld, met een trieste balans van minstens twee doden en tientallen gewonden.

© Lieven Pype - Een betoger houdt een bord vast met "Merino is niet mijn president" tijdens een protestmars in Peru.

De interim-president trad af amper zes dagen na zijn aanstelling. Ondertussen heeft de derde president in amper een week tijd de eed afgelegd. Francisco Sagasti is de man die de rust moet doen terugkeren en Peru naar nieuwe verkiezingen moet leiden in april 2021. Mirtha Vásquez, een erkende mensenrechtenactiviste, is nu voorzitter van het Parlement.

Samen met andere organisaties drukt Broederlijk Delen haar bezorgdheid uit over de huidige crisis in een brief aan de Europese Unie. Want deze politieke crisis komt bovenop de coronacrisis die Peru bijzonder hard heeft getroffen en de economische crisis die daarmee gepaard gaat. Als organisatie zijn we verontwaardigd over het gewelddadige politieoptreden om de protesten de kop in te drukken. We vragen dan ook aan de Europese Unie om erop toe te zien dat de mensenrechten in Peru worden gerespecteerd en dat democratische verkiezingen worden gegarandeerd.