27 juni 2013 - Inspraak en vrede - Burundi

Op vrijdag 19 april 2013 stemde de Burundese senaat voor een felomstreden nieuwe perswet.

De wet beknot de vrijheden van journalisten en maakt het voor organisaties moeilijker om zich kritisch uit te laten over de overheid. Ook de partnerorganisaties van Broederlijk Delen worden hierdoor beknot in hun communicatie naar buiten toe.

Bronnen prijsgeven

Volgens de nieuwe wet moeten journalisten hun bronnen prijsgeven zodra deze informatie over staatsveiligheid en openbare orde verspreiden. Organisaties mogen niet langer communiceren over gevoelige onderwerpen zoals de president, de nationale veiligheid, de nationale economie of het staatbudget.

Daardoor kunnen de pers en het middenveld hun kritische rol ten aanzien van het beleid nog maar nauwelijks spelen. En dat is een zeer belangrijke rol aangezien Burundi nauwelijks een parlementaire oppositie heeft die deze taak op zich kan nemen.

Wet goedgekeurd ondanks protest

Op diplomatisch vlak bleef het muisstil. Via de Vlaamse koepelorganisatie 11.11.11 en het Europese Netwerk Eurac luidde Broederlijk Delen mee de alarmbel tegen dit brutale beleid.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders keurde ondertussen de beslissing af. Ondanks hevig protest van zowel de Burundese pers als nationale en internationale ngo’s werd de wet op 4 juni verder uitgevaardigd.