18 Januari 2018 - Natuurlijke rijkdommen - Peru

Van 18 tot 21 januari brengt Paus Franciscus een bezoek aan Peru. Partnerorganisaties van Broederlijk Delen hopen dat de Paus zich duidelijk uitspreekt over de sociale en ecologische gevolgen van mijnbouw in het land.

Het bezoek van Paus Franciscus komt op een politiek woelig moment in Peru: de laatste maanden werden getekend door corruptieschandalen en door de controversiële gratieverlening aan oud-president Alberto Fujimori. Met die gratieverlening - officieel om medische redenen - hoopt de huidige president Kuczynski vooral in de gunst te blijven van de Fujimoristas, zijn machtigste politieke concurrenten.

Internationale instanties en ngo’s, waaronder Broederlijk Delen, noemen de gratieverlening een onaanvaardbare deal van straffeloosheid die in strijd is met het internationaal recht. Fujimori zat een gevangenisstraf uit van 25 jaar vanwege misdaden tegen de mensheid. Duizenden Peruanen, waaronder ook partners van Broederlijk Delen, trokken de straat op om te protesteren tegen de gratieverlening.

Schadelijk mijnbouwbeleid

Maar dit is niet de enige bezorgdheid: de partnerorganisaties van Broederlijk Delen hopen vooral dat de Paus zich tijdens zijn bezoek uitspreekt over de sociale en ecologische impact van mijnbouw. In een brief  aan de Paus vestigen ze de aandacht op de schendingen van mensenrechten en milieuvervuiling door mijnbouwprojecten. "Die worden opgelegd aan onze gemeenschappen zonder de vereiste voorafgaande raadpleging”, aldus de organisaties.

"Het beleid van onze regering is niet coherent met de boodschap van de Paus. De regering neemt maatregelen en keurt nieuwe wetten goed die erg laks zijn op sociaal en milieuvlak, om in de eerste plaats de economische belangen van mijnbouwbedrijven te dienen."

Gedeelde verantwoordelijkheid

Op het programma van Paus Franciscus staan onder meer ontmoetingen met president Kuczynski, en met inheemse leiders uit de Amazone, in de stad Puerto Maldonado. De organisaties vragen dat de Paus de regering aanspreekt op het belang van “respect voor onze Moeder Aarde, ons milieu, onze gemeenschappen en hun land”, thema's die ook centraal staan in de encycliek Laudato Si.

"We hopen dat de aanwezigheid en de boodschappen van Paus Franciscus in Peru helpen om aan te tonen dat de schadelijke mijnbouw in ons land een gedeelde verantwoordelijkheid is van de bedrijven en de regering”, besluiten de organisaties.

Lees hier meer over de recente campagne ‘Toxic State Peru’, over de impact van mijnbouw op de gezondheid van boerengemeenschappen. Broederlijk Delen en partnerorganisaties werkten mee aan deze campagne.