Van 30 oktober tot 4 november brengt een delegatie van Belgische en Europese parlementsleden een bezoek aan Colombia, onder begeleiding van Broederlijk Delen en andere ngo’s. Conflicten rond land en de rechten van plattelandsgemeenschappen staan centraal in het programma.

Het bezoek van de parlementsleden komt op een politiek cruciaal moment voor Colombia. Nadat het vredesakkoord met de Farc werd weggestemd in een referendum op 2 oktober, hopen de regering en de Farc spoedig met een aangepast akkoord naar buiten te kunnen komen.

Tot eind dit jaar is een staakt-het-vuren tussen het leger en de Farc van kracht. Maar de situatie op het terrein blijft gespannen. Begin oktober werden nog zeven sociale leiders vermoord. Paramilitairen en andere gewapende groepen blijven actief. Niet alleen hun onderlinge strijd, maar ook economische activiteiten zoals mijnbouw en agro-industriële projecten leiden tot grootschalige mensenrechtenschendingen.

Op het programma van de missie staan ontmoetingen met onder meer vertegenwoordigers van de Colombiaanse regering en het parlement, de Europese Unie in Colombia, middenveldorganisaties en sociale bewegingen (waaronder ook verschillende partnerorganisaties van Broederlijk Delen). Bijzondere aandacht gaat naar de rol van de Europese Unie en België, in hun politieke en economische relaties met het land.

Na een inleidende dag in de hoofdstad Bogotá brengen de parlementsleden in twee groepen terreinbezoeken aan respectievelijk het noorden (regio Antioquia) en het zuiden (regio’s Valle del Cauca en Cauca) van het land, waar ze de realiteit op het platteland leren kennen. Op 4 november eindigt de missie met een persconferentie en officiële ontmoetingen in Bogotá.

De deelnemende parlementsleden zijn: Tania González (Europees Parlementslid voor Podemos en vicevoorzitter van de parlementaire delegatie voor relaties met de Andesgemeenschap), Gwenaëlle Grovonius (PS, lid Kamercommissie Buitenlandse Zaken), Olga Zrihen (Waals parlementslid en deelstaatsenator PS), Hélène Ryckmans (parlementslid Waals parlement, parlementslid federatie Wallonië-Brussel en deelstaatsenator Ecolo) en Petra Bayr (Oostenrijks parlementslid SPÖ).

Daarnaast nemen ook enkele parlementaire assistenten, journalisten en ngo-medewerkers deel aan het bezoek. Broederlijk Delen organiseert deze missie in samenwerking met Solidarité Socialiste, de Belgische Coördinatie Colombia en het Europese Colombianetwerk Oidhaco.

Meer informatie en contact ter plaatse:

Wies Willems, beleidsmedewerker Broederlijk Delen: +32 485 679 619
Emmanuel Raison (Franstalig), vertegenwoordiger Broederlijk Delen in Colombia: +57 313 804 5477