Issa Amro, mensenrechtenactivist en coördinator van de Palestijnse jongerenorganisatie Youth Against Settlements in Hebron, betaalt een hoge prijs voor zijn geweldloos activisme in de Palestijnse gebieden.Ondertussen werd Issa - na grote internationale druk - op borg vrijgelaten.

De Israëlische overheid spande in november 2016 al een militaire rechtszaak tegen hem aan op basis van ongegronde aanklachten. Op 4 september 2017 werd Issa echter gearresteerd door de Palestijnse veiligheidsdiensten. De aanleiding was een facebookpost waarin hij kritiek uitte op de arrestatie van een kritische journalist.

Geen ruimte voor kritiek

Reeds in juni 2017 uitte Issa, tijdens een sprekerstoer in België over 50 jaar bezetting, zijn bezorgdheid over de toenemende autoritaire trekken van de Palestijnse Autoriteit. Het Palestijnse leiderschap heeft het bijzonder moeilijk met grassroots activisten zoals Issa. Zij genieten, in tegenstelling tot veel Palestijnse politici, wel steun bij de Palestijnse bevolking. De aanvallen tegen het recht op vrije meningsuiting en de arrestatie van mensenrechtenactivisten en dissidenten zijn een duidelijk teken van de neergang van de Palestijnse Autoriteit. De gevolgen van het democratisch deficit in de Palestijnse gebieden, waar de laatste parlements-en presidentsverkiezingen al dateren van januari 2006, worden steeds zorgwekkender.

#StandWithIssa

De laatste maanden versterkte de Palestijnse Autoriteit haar aanvallen op dissidenten en critici aanzienlijk. Zo tekende president Abbas in augustus een omstreden decreet over digitaal activisme, met als doel kritiek over zijn beleid op sociale media in de kiem te smoren. Op die manier wordt de beperkte vrijheid van meningsuiting in de Palestijnse gebieden nog verder aan banden gelegd. Als de Europese Unie de druk op de Palestijnse Autoriteit niet opvoert, zal het repressieve klimaat in de Palestijnse gebieden enkel toenemen en wordt Palestina een politiestaat. Activisten zoals Issa Amro hebben onze steun en solidariteit meer dan ooit nodig.

Commissie Mensenrechten van EP reageert

Ondertussen heeft de Commissie Mensnrechten van het Europees Parlement ook een sterke verklaring gepubliceerd. P.A. Panzeri, de voorzitter, betreurt de arrestatie van Issa Amro: "Het is een echte ontgooheling om vast te stellen dat een gerespecteerde verdediger van de mensenrechten gearresteerd werd omdat hij zijn mening online heeft gegeven. Issa hoort zeker niet achter de tralies, maar bij zijn familie, vrienden en sympathisanten." 

Allicht heeft de grote internationale druk ertoe geleid dat Issa op borg werd vrijgelaten. We blijven dit volgen.