Goed nieuws uit politieke hoek. Oracio Angel Pacori is op 10 april verkozen tot parlementslid, de komende vijf jaar zetelt hij voor Frente Amplio in het Peruaanse Parlement.

Vruchtbaar bezoek aan België

Oracio is een oude bekende bij Broederlijk Delen. Hij is één van de oprichters van Derechos Humanos Sin Fronteras (DHSF). DHSF is een partnerorganisatie van Broederlijk Delen die zich inzet voor mensenrechten in Peru. Zij werken vooral in de provincie Cuzco, waar de rechten van de bevolking en de gemeenschappen ernstig worden bedreigd door het veranderende economische en sociale landschap.

Daarnaast kennen we Oracio ook van het uitwisselingsproject in 2015. Toen kwam hij op uitnodiging van Broederlijk delen samen met acht anderen op werkbezoek naar België. Met het nieuws van de aanslagen heeft hij de voorbije weken veel aan zijn bezoek aan België gedacht.

Het bezoek en de campagne waren enorm intensief, maar ik heb er veel interessante mensen ontmoet.

Hij wil graag zijn steun betuigen aan alle Belgen.

Water en mijnbouw als sleutelthema’s

Als parlementslid wil Oracio zich focussen op enkele sleutelthema’s. Mensenrechten is daar zeker één van, maar als econoom wil hij zich ook toespitsen op de grote economische vraagstukken van zijn land. Zo beoogt hij de afschaffing van enkele wetten die de vorige regering heeft doorgevoerd. Deze wetten stellen de belangen van internationale bedrijven voorop ten koste van het milieu en de inheemse gemeenschappen. Een perfect voorbeeld zijn de mijnbedrijven die met open armen werden onthaald door voorgaande regeringen, maar op het terrein blijven zorgen voor enorme spanningen.

Ik erken het belang van de mijnbouwsector voor de Peruaanse economie, maar deze moet ernstig hervormd worden. We streven naar een 'nieuwe mijnbouw', waarin bedrijven verplicht hun sociale en ecologische verantwoordelijkheden opnemen.

Een ander sleutelthema is de waterproblematiek. Oracio is afkomstig uit Puno, een stad aan het Titicacameer. DHSF werkt veel rond het recht op water en watervervuiling, een thema dat ook erg actueel is in Puno. Oracio zal werken aan een betere samenwerking met Bolivië rond het Titicacameer.

Frente Amplio

Oracio is lid van het Frente Amplio, de partij onder Veronika Mendoza. Hoewel zijn partij geen presidentskandidate levert voor de tweede stemronde, behaalde ze geen slecht resultaat. In totaal leveren ze 20 zitjes in het parlement. Het is van 1985 geleden dat een linkse partij nog zo’n resultaat behaalde in Peru.