Zowel in Colombia als in Honduras werden vorige week prominente sociale leiders vermoord, onder hen ook een medewerker van een partnerorganisatie van Broederlijk Delen. De moorden zijn een zoveelste uiting van een zorgwekkende tendens in heel Latijns-Amerika.

Voorgoed het zwijgen opgelegd

Op 3 maart 2016 werd in Honduras Berta Cáceres vermoord, een vooraanstaande activiste die het opnam voor de rechten van inheemse gemeenschappen en de bescherming van de natuurlijke rijkdommen in haar land.

Vorig jaar won Cáceres nog de Goldman Environmental Prize (ook wel de ‘groene Nobelprijs’ genoemd), een erkenning van haar strijd tegen het grootschalige waterkrachtproject Agua Zarca. De laatste jaren kreeg ze omwille van dat verzet heel wat bedreigingen.

Wereldwijde verontwaardiging

Wereldwijd volgden verontwaardigde en bedroefde reacties op haar dood. Wies Willems, beleidsmedewerker natuurlijke rijkdommen bij Broederlijk Delen reageert: “De autoriteiten van Honduras moeten op zoek gaan naar degenen die verantwoordelijk zijn voor haar dood, hen juridisch vervolgen en gepast straffen. De internationale gemeenschap moet toezien op de verplichtingen van de Hondurese overheid op het vlak van mensenrechten.”

 Volgens onderzoek van de Britse ngo Global Witness is Honduras het gevaarlijkste land voor milieuactivisten ter wereld.

De moorden zijn een zoveelste uiting van een zorgwekkende tendens in heel Latijns-Amerika.

Leider van Colombiaanse inheemsen vermoord

Een dag voordien, op 2 maart, werd in Colombia Willar Oime Alarcón doodgeschoten. Hij was de leider van een inheemse gemeenschap in de regio Cauca, en zeer actief binnen de CRIC (de Regionale Inheemse Raad van Cauca), een partnerorganisatie van Broederlijk Delen.

Alarcón was een belangrijk figuur in de strijd voor de bescherming van het inheemse grondgebied, in het bijzonder tegen mijnbouwactiviteiten. Verschillende andere leiders ontvingen in de loop van februari al bedreigingen van gewapende groepen die aan illegale mijnbouw doen in de streek.
In een communiqué roept de CRIC op tot een grondig onderzoek en een einde aan de straffeloosheid in de regio. In Cauca werden al honderden inheemsen vermoord, zonder juridisch vervolg.

Onlangs waren er, in het kader van de campagne van Broederlijk Delen, negen  Colombianen te gast in Vlaanderen, onder hen ook enkele mensen uit Cauca. Zij getuigden over de precaire situatie in hun land.

Met een leven speel je niet

Directeur Lieve Herijgers van Broederlijk Delen: “We leven mee met de familie van Willar Oime Alarcón. De verantwoordelijken moeten worden gestraft. Deze laffe moord toont de relevantie aan van onze huidige campagne rond Colombia, ‘Met een leven speel je niet’. Colombia mag dan dichtbij een definitief vredesakkoord staan, de situatie van activisten die opkomen voor de bescherming van het leefmilieu en de rechten van inheemse gemeenschappen blijft uiterst kritiek. Ook in andere landen in Latijns-Amerika.”