13 februari 2018 - Recht op voedsel - Campagne - Oeganda

Op 13 februari openden we een pop-uprestaurant op het Sint Katelijneplein in Brussel. Op het menu? Oegandese specialiteiten. Daarmee lanceerden we onze nieuwe vastencampagne: ‘Help honger de wereld uit!’. Met die campagne pleiten we voor een ander voedsel- en landbouwsysteem, wereldwijd.

De Vietnamese chef Truong Thi Quyên van het restaurant Little Asia stond klaar om in de potten te roeren en de aanwezigen op te roepen tot solidariteit.

Wat is honger?

De vastencampagne van 2018 draait helemaal om deze vraag. Voor de meeste Vlamingen is honger vooral een gevoel dat ze zelf ervaren. Een minderheid associeert het met armoede en onrecht in de wereld. Toch is honger een nijpend, wereldwijd probleem. 815 miljoen mensen op deze wereldbol lijden honger. Daarbovenop zijn nog eens twee miljard mensen ondervoed. Ze eten te weinig, te eenzijdig.

Vandaag gaven we honger een Oegandees gezicht. In ons pop-uprestaurant kregen de gasten een voorsmaakje van de omstandigheden in Oeganda: eenzijdige voeding, één maaltijd per dag, kleine porties en soms is het eten gewoon op. Het contrast tussen het Oegandese pop-uprestaurant en de andere restaurants op het Sint-Katelijneplein is dan ook groot.  

Help honger de wereld uit!

Nochtans  produceren we voldoende voedsel om de wereldbevolking bijna tweemaal te voeden. Dat bewijst dat honger geen gevolg is van een productietekort, maar een politiek probleem: een kwestie van keuzes. “Het wordt alsmaar duidelijker dat het grondig fout zit met ons globaal voedsel- en landbouwsysteem. We zien vooral investeringen in grootschalige, industriële landbouw, terwijl de kleinschalige landbouw verwaarloosd wordt,” zegt Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen.

“Wij verzamelen tijdens deze campagne steun voor onze eisen voor een eerlijk een duurzaam voedsel- en landbouwbeleid dat het wereldwijde probleem van honger én ondervoeding echt aanpakt.”  Vrijwilligers en collega’s verkleed als kelners spraken voorbijgangers aan om een bordje posho te proeven maar ook, vooral, om de petitie te tekenen en onze eisen kracht bij te zetten.

Met speciale hulp

We kregen voor onze actie de hulp van Truong Thi Quyên, chef van het Vietnamese restaurant Little Asia. Zij serveerde de gasten het Oegandese gerecht posho.

Vanuit haar eigen achtergrond vindt Gwen het belangrijk om zich in te zetten voor een betere wereld. “In Vietnam heb ik als kind zelf armoede en honger gekend. Ik moest het weinige eten dat we hadden mengen met maniokmeel, omdat dit een verzadigend gevoel gaf. Maar echte voeding was dat niet. Mijn lichaam draagt daar nog steeds de gevolgen van. Nu ik zelf een succesvol restaurant heb, ben ik blij om mijn steentje bij te dragen aan de campagne van Broederlijk Delen. Hopelijk laat dit pop-uprestaurant mensen inzien dat er nog steeds veel mensen in onze wereld ondervoed zijn en honger hebben en dat dit een onrecht is dat we samen moeten bestrijden,” zegt Truong Thi Quyên.

Teken de petitie op  www.watishonger.be.

Bedankt aan iedereen die geholpen heeft!