Francis Ngang, de secretaris-generaal van INADES-Formation (Institut Africain pour le Développement Economique et Social) werkt aan de transformatie van de Afrikaanse samenleving en focust daarbij op het algemeen welzijn van de lokale bevolking. Afrika barst van de natuurlijke rijkdommen in de grond en op de landbouwvelden. Helaas kunnen de meeste Afrikanen hier niet de vruchten van plukken. Dat moet anders.

Ngang verenigt mensen in coöperaties zodat ze samen sterker staan. Zij ijveren ervoor dat de natuurlijke rijkdommen van de lokale gemeenschap, zoals mineralen en exportgrondstoffen, iedereen ten goede komen en niet enkel de grote internationale multinationals. Ook openbare voorzieningen, zoals scholen en hospitalen, moeten voor elke inwoner vrij toegankelijk zijn. Het merendeel van de leden van de coöperatie zijn boeren. Zij leren hoe ze samen aan een leefbaar inkomen kunnen werken. De organisatie vertrekt daarbij vanuit het principe van een meer solidaire economie als alternatief voor het gangbare kapitalistische model, dat eerder focust op individueel winstbejag.


"Eten is een recht en een stem"

Om die solidaire economie vorm te geven, promoot INADES onder andere de consumptie van lokale voedingsproducten. Want naast het universele recht op voedsel, kan je door je keuze ook je stem laten horen. Kiezen voor lokaal geteelde producten vergroot de onafhankelijkheid van de lokale bevolking. INADES informeert de bevolking ook over de gezondheidsvoordelen van de keuze voor lokale gewassen. Een goed voorbeeld hiervan is gierst: dit is een inheemse graansoort die, in tegenstelling tot geïmporteerde gewassen, niet vatbaar is voor de plaatselijke bodemziekten en dus niet met chemische producten moet worden behandeld. Gierst is daarnaast zeer voedzaam, met een hoge opbrengst per hectare.

INADES-Formation

  • Collectief van pan-Afrikaanse organisaties
  • Opgericht in 1962 door de orde van de Jezuïeten
  • Hoofdzetel in Abidjan, Ivoorkust
  • Actief in tien Afrikaanse landen, waaronder Congo, Burundi, Rwanda, Tsjaad, Burkina Faso en Kameroen

Naast een solidaire economie ziet INADES ook agro-ecologie als één van hun pijlers. Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen omgeving en moeten grond, water en andere natuurlijke rijkdommen duurzaam gebruiken, ook voor de komende generaties. Op die manier plaatst INADES de relatie tussen mens en natuur centraal in het ontwikkelingsvraagstuk. Hetzelfde principe wordt ook door paus Franciscus toegepast in zijn encycliek Laudato Si’ uit 2015, wat Ngang aanmoedigt om deze weg in te slaan met zijn coöperatie.
 

“Een bevolking die niet in staat is zichzelf te voeden, veroordeelt zich tot de dood.”

Ook voor de meer algemene ontwikkeling van een land rendeert het om voor lokale producten te kiezen. Een groter aanbod versterkt de lokale markt, met als gevolg minder nood aan voedselimport uit het buitenland. En meer voedselzekerheid voor de lokale bevolking. De onafhankelijkheid van het buitenland beschermt ook de lokale culturele identiteit tegen buitenlandse invloeden.


Een sterkere lokale markt zorgt tevens voor meer werkgelegenheid en meer opportuniteiten. INADES opende recent een aantal buurtrestaurants, waar niet alleen producten van de lokale markt een plaats krijgen, maar die ook vrouwelijk ondernemerschap een boost geven. Hiervoor richt INADES vrouwengroepen op, die maaltijden bereiden voor bijvoorbeeld huwelijken en conferenties. Met deze maatregelen hoopt de coöperatie een mentaliteitswijziging teweeg te brengen bij de bevolking, in hun omgang met voedsel.
 

"Het huidige systeem betekent de dood van de Afrikaanse landbouw."

Deze mentaliteitswijziging kan in Afrika leiden tot een gezondere economie. Kiezen voor lokale en eigen productie kan de dumpingpraktijken van het huidige economische systeem tegengaan. Omwille van een Europese politiek die de eigen, Europese landbouw over-subsidieert, kunnen grote voedingsbedrijven hun producten aan bodemprijzen verkopen op de Afrikaanse markt, waardoor lokale markten verzadigd worden met Europese maar ook Amerikaanse producten. Dit is een bekend fenomeen in de internationale wereldhandel, dat voor de grote (westerse) voedingsbedrijven zeer voordelig is. Maar dat een bedreiging vormt voor het overleven van de Afrikaanse landbouw. En het is net die landbouw die vaak voorziet in het levensonderhoud van de gemiddelde Afrikaan. De neergang van de Afrikaanse landbouw staat volgens Ngang op die manier gelijk aan de teloorgang van het Afrikaanse continent.

Ook op het Europese continent is er dus een mentaliteitswijziging nodig. Vaak zijn mensen niet op de hoogte van deze praktijken, of blijft het een ver-van-mijn-bed-show. Voor Ngang gaat het over solidariteit tussen alle mensen die op deze wereldbol leven, zowel vandaag, morgen als overmorgen. En die wereldbol is van iedereen en elke inwoner moet zorg dragen voor het algemeen welzijn van iedereen, inclusief Afrika en zijn inwoners.