27 juni 2017 - Jongeren - Burkina Faso

André Tibiri was één van de grondleggers en tot voor kort de voorzitter van ODJ, een Burkinese jongerenorganisatie die opkomt voor de rechten van de jeugd. André overleed op 24 mei na een ziekte. Hij laat een weduwe, twee kleine kinderen, een treurende organisatie en onthutste vrienden en medestrijders achter. André werd slechts 46 jaar, maar het waren waardevolle, bewogen en belangrijke jaren.

Onuitputtelijke engagement in vakbonden en collectieven

Burkina Faso, ODJ, jongeren, in memoriam, mensenrechtenZijn strijdvaardigheid en onuitputtelijke engagement in vakbonden en collectieven in bewogen tijden, gaven hem de bijnaam “El Commandante”. Begin jaren ‘90 was Burkina Faso een piepjonge democratie waarin de vrijheden - om te spreken, manifesteren, zich te organiseren, eisen te stellen - nog verworven moesten worden.

André werd in die tijd een alom bekend figuur in de studentenbeweging als voorzitter van de nationale studentenvakbond (UNEB) en van de nationale studentenvereniging (ANEB). Onder zijn leiding werden deze organisaties vurige verdedigers van mensenrechten. André belandde meermaals in de gevangenis voor zijn activisme. Eén van zijn strijdmakkers, Boukary Dabo, liet in die strijd in 1990 het leven.

Van brede beweging tot volksopstand

Toen in 1998 de journalist Norbert Zongo vermoord werd en de strijd tegen de straffeloosheid een piek bereikte, was André Tibiri één van de sleutelfiguren in de “collectif de lutte contre l’impunité”. Dit collectief lag aan de basis van een brede volksbeweging die twee decennia later uitmondde in een algemene volksopstand (2014) waarbij het régime van Blaise Compaoré na 27 jaar beëindigd werd.

Na zijn studententijd, werd André een toegewijd onderzoeker aan het IRSS/ CNRST (Institut de Recherche en Science de la Santé/Centre National de Recherche Scientifique et Technologique) dat onder andere traditionele geneesmiddelen onder de loep neemt, valoriseert en verspreidt.

ODJ: jongeren voor een betere toekomst

Hij bleef zich onverminderd het lot van de Burkinese jongeren aantrekken. "El Commandante" creëerde in december 2000 de Organisation Démocratique de la Jeunesse (ODJ), een organisatie die veel breder dan alleen in studentencirkels, de rechten en toekomst van àlle jongeren wil verbeteren en de solidariteit tussen jongeren wil bevorderen.

André voerde tot op het laatst ODJ heel energiek aan in een onvermoeibare strijd voor rechtvaardigheid en een betere toekomst. Zoals één van zijn kameraden zei: "il est resté debout jusqu’à la mort".

Zijn begrafenis bracht een aanzienlijke massa kameraden, vrienden en collega’s op de been uit verschillende hoeken van het land. Kopstukken uit mensenrechtenbewegingen en strijdmakkers van toen en van nu namen het woord, getuigden van respect en bewondering voor de onvermoeibare “kameraad”, “pionier”, “patriot” André en moedigden de jeugd aan zijn strijd verder te zetten.

Strijd gaat verder

Broederlijk Delen en de partners in ons gezamenlijke programma sluiten zich hierbij aan. We zullen André enorm missen, zowel om zijn plezierige humorvolle aanwezigheid als om zijn immer redelijke, rustige, gepassioneerde strijdbaarheid tegen onrecht. Voor André was geen berg te hoog – we zullen, samen met ODJ, proberen zijn strijd voort te zetten en zijn erfenis eer aan te doen.

 

Arianne Idzenga, lokaal vertegenwoordiger van Broederlijk Delen in Burkina Faso en Lore Raport, vrijwilliger