800 gasten woonden vandaag de openingsceremonie van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem bij. Op het zelfde moment, op amper een uur rijden daarvandaan, verzamelden 40.000 mensen aan de grenzen van Gaza om te protesteren tegen de verhuizing van de ambassade en om de Nakba ‘de catastrofe’ voor de Palestijnen te herdenken. De dag veranderde in een bloedbad.

De ernst van de verwondingen bewijst dat de Israëlische strijdkrachten buitensporig veel geweld gebruiken om demonstranten uit te schakelen.

55 Palestijnen werden doodgeschoten en er vielen 2771  gewonden. We lazen berichten over gewonde journalisten en gedode kinderen. De ernst van de verwondingen bewijst dat de Israëlische strijdkrachten buitensporig veel geweld gebruiken om demonstranten uit te schakelen. Schieten op ongewapende demonstranten is in strijd met het internationale recht. Het schendt ook de waarden van een moderne democratie waarin mensen het recht hebben om vreedzaam te protesteren. Het is duidelijk dat het  internationaal recht en de resoluties van de VN-Veiligheidsraad niet gerespecteerd werden, noch in Jeruzalem noch in Gaza. Zelfs onder het mom van de beveiliging van de eigen grenzen van Israël kan dit geweld niet goedgekeurd worden.

Het hek rond Gaza markeert de grens van een strook waar twee miljoen mensen moeten leven onder een verstikkende blokkade die Israël en Egypte al meer dan een decennium op land, lucht en zee hebben opgelegd. De helft van de bevolking bestaat uit kinderen en jongeren die nooit buiten Gaza zijn geweest. Zonder vergunningen om de strook te verlaten en zonder werk zijn ze volledig afhankelijk van internationale hulp.

De Verenigde Naties zeggen dat Gaza in 2020 onleefbaar zal zijn. Tijdens mijn bezoek in april zag ik dat het nu al onleefbaar is. Mensen protesteren tegen de bezetting omdat ze niets meer te verliezen hebben. Ze schreeuwen om niet vergeten te worden.

Sinds de protesten zes weken geleden begonnen, staat het Palestijnse dodental al op 97.  Naast de doden zijn honderden mensen voorgoed gehandicapt. En duizenden mensen zijn getraumatiseerd.Tijdens protesten op maandagmiddag waarschuwen het Internationale Rode Kruis en de Rode Halvemaan dat het gezondheidssysteem op instorten staat. De Palestijnse Rode Halve Maan zet zelfs personenwagens in omdat ze te weinig ambulances hebben om de gewonden te vervoeren.

Het is nu aan de Europese Unie om verder actie te ondernemen en een ​​duurzame oplossing voor zowel Israëliërs als Palestijnen te zoeken.

In zijn videotoespraak tijdens de openingsceremonie van de Amerikaanse ambassade laat president Trump weten dat de VS "zich ten volle blijft inzetten voor het faciliteren van een laatste vredesakkoord" tussen Israël en de Palestijnen. En de Israëlische premier Netanyahu bedankte de VS voor "de moed om zijn belofte na te komen".  Een holle boodschap voor de protesterende Palestijnen.

Het is nu aan de Europese Unie om verder actie te ondernemen en een ​​duurzame oplossing voor zowel Israëliërs als Palestijnen te zoeken. Mensen in Gaza kunnen niet langer aan hun lot worden overgelaten en onder een blokkade leven terwijl Europa overgaat tot de orde van de dag.

Dit opiniestuk verscheen op 15 mei 2018 in de Morgen.