Brussel, 11 september 2018 – Vandaag lanceert de Verenigde Naties het rapport 'The State of Food Security and Nutrition in the World 2018.' Voor het tweede jaar op rij moeten we lezen dat het aantal mensen met honger gestegen is. Wordt SDG2 #GeenHonger een hopeloze zaak? Niet als we drastisch actie ondernemen tegen het heersende landbouwmodel.

"De cijfers bevestigen de trend die vorig jaar werd ingezet. In 2017 waren 821 miljoen mensen chronisch ondervoed. Dat zijn er ruim 17 miljoen meer dan in 2016 en het betekent een terugkeer naar het niveau van 10 jaar geleden," stelt Katelijne Suetens, beleidsmedewerker Recht op voedsel bij Broederlijk Delen en lid van de Coalitie tegen Honger, het netwerk van 21 Belgische ontwikkelingsorganisaties actief in de strijd tegen honger en ondervoeding.

Een boer bewerkt zijn grond in Burkina Faso

Honger nog lang niet de wereld uit

Het VN-rapport biedt twee duidelijke verklaringen voor het heropflakkeren van de honger: de toename van het aantal conflicten sinds 2010 en de effecten van de klimaatverandering. Het rapport zwijgt echter over de bredere oorzaken van honger, zoals het aanhoudende falen van het wereldwijde voedselsysteem om ons allemaal te voeden zonder daarbij de planeet onherroepelijk te schaden.

Voedsel zou geen handelswaar mogen zijn waarmee ongebreidelde winst wordt nagestreefd. Voedsel is een mensenrecht.

Katelijne Suetens, Beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen

Er is dringend nood aan een alternatief voedselsysteem. Voor de Coalitie tegen Honger betekent dit een transitie naar agro-ecologie en voedselsoevereiniteit, familiale landbouwers ondersteunen, de rechten van boeren en boerinnen versterken en een einde maken aan de monopolies en het bijhorend machtsmisbruik van transnationale bedrijven.

België moet van koers veranderen

Spijtig genoeg geeft de nieuwe strategienota Landbouw en Voedselzekerheid van de Belgische regering niet langer prioriteit aan duurzame, familiale landbouw. Alle heil wordt gezocht in steun aan de privésector en nieuwe technologieën. België toont zich bovendien terughoudend om de belangrijke VN-Verklaring voor de rechten van boeren en boerinnen goed te keuren op de komende zitting van de VN-Mensenrechtenraad van 27 september.

Het is onaanvaardbaar om ons gewoon neer te leggen bij de vaststelling dat honger standvastig stijgt, terwijl de internationale gemeenschap, inclusief onze Belgische regering, zich ertoe verplicht heeft tegen 2030 de honger uit de wereld te helpen. België moet de daad bij het woord voegen door coherent het recht op voedsel toe te passen en de transitie naar agro-ecologische familiale landbouw te steunen.

Thierry Kesteloot, Beleidsmedewerker Voedselsoevereiniteit bij Oxfam Solidariteit

Dit nieuwe rapport van de Verenigde Naties benadrukt opnieuw de urgentie om van koers te veranderen. Wij nodigen onze regering uit de boot niet te missen.

Meer informatie

 

Katelijne Suetens
Beleidsmedewerker Recht op voedsel, Broederlijk Delen, 0484 62 44 06
Thierry Kesteloot
Beleidsmedewerker Voedselsoevereiniteit, Oxfam Solidariteit, 0475 54 37 23

Karel Ceule
Persverantwoordelijke Broederlijk Delen, 0476 33 02 21