In deze open brief delen enkele mensenrechtenactivisten die gevestigd zijn in Israël, hun visie op de campagne tegen Brigitte Herremans en de ongegronde beschuldigingen van antisemitisme aan haar adres.

Velen van ons hebben in de loop van de voorbije twee decennia met haar samengewerkt. Ze spreekt zich uit tegen bezetting, discriminatie en racisme en geeft uitleg over de Joodse en Palestijnse geschiedenis. We rekenen vaak op haar om het beleid van Israël kritisch te benaderen, wanneer dat over de schreef gaat en in haat omslaat. Haar inzet voor de mensenrechten is onwrikbaar, universeel en bezielend. Daarom is het des te schokkender om de leugens te zien die over haar verspreid worden.

Ook wij maken ons zorgen over het groeiende antisemitisme en de toe­nemende islamofobie in Europa, en vooral in België. Ook wij zien dat zowel Joodse als moslimgemeenschappen in veel Europese landen steeds vaker het doelwit worden van aanvallen. Niemand kan ontkennen dat onze gemeenschappen nood hebben aan beveiliging. We vinden het alarmerend om vast te stellen dat die bezorgd­heden uitgespeeld worden als wapen om ons werk en dat van onze partners te bezoedelen. We worden in Israël en daarbuiten opgevoerd als zondebok en vijanden van ons land. De gedachten en woorden van Herremans zijn in Palestina en Israël even belangrijk als in Europa. Ze zijn essentieel om een politiek beladen onderwerp te matigen en ons te helpen om inclusieve gemeenschappen te bouwen waar multiculturalisme welkom is en kan openbloeien.

Wat iemands standpunt over de Israëlische regering en haar beleid ook mag zijn, we willen vragen om naar de feiten te kijken in plaats van overhaast een oordeel te vellen. Neem de beschuldigingen tegen de mensen en organisaties die het mikpunt zijn van NGO Monitor en bepaalde Israëlische politici niet automatisch voor waarheid aan. Overweeg om het gesprek aan te gaan met mensen die uw mening niet delen. We raden u ook aan om de genuanceerde teksten te lezen die Herremans over het onderwerp geschreven heeft, en u niet alleen te laten informeren door de kwaadaardig misleidende weergave van haar opinies.

We feliciteren Herremans met haar welverdiende onderscheiding voor haar werk als verdediger van de mensenrechten.

Ondertekend door: Alma Biblash (Human Rights Defenders Fund), Avner Gvaryahu (Breaking the Silence), Hagai El-Ad (B’Tselem), Hedva Radovanitz (Bimkom - Planners for Planning Rights), Jessica Montell (HaMoked Center for the Defence of the Individual), Lior Amihai (Yesh Din), Lior Yavne (Akevot Institute), Rachel Stroumsa (Public Committee Against Torture in Israel), Raluca Ganea (Zazim Community Action), Ran Goldstein (Physicians for Human Rights Israel), Rina Rosenberg (Adalah – The Legal Center for Arab Minority Rights in Israel), Tania Hary (Gisha - Legal Center for Freedom of Movement), Yonathan Mizrachi (Emek Shaveh), Yudith Oppenheimer (Ir Amim).