06 juni 2016 - Haiti - Pieter Thys

Ann batay pou dwa lamanjay vin yon reyalite!

Laten we samen strijden om van het recht op voedsel een realiteit te maken!

Onder dit motto organiseerden 8 Haïtiaanse partnerorganisaties van Broederlijk Delen op 24 en 25 mei samen een forum over het Recht op Voedsel in de Universiteit van Limonade, in het Noorden van Haïti. Nationale mensenrechtenorganisaties en landbouworganisaties uit het Noordoosten en het Centraal Plateau sloegen de handen in elkaar, en mobiliseerden ook lokale boerenorganisaties voor dit forum.

Gracita Osias Saint Louis van partnerorganisatie ITECA leest de verklaring voor aan de pers

Recht op voedsel

Volgens recente cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, hebben 3.8 miljoen Haïtianen vandaag onvoldoende voedsel. De voedselonzekerheid is vooral hoog op het platteland. Daar zorgen aanhoudende droogte en een gebrek aan ondersteuning door de overheid ervoor dat boerenfamilies steeds meer moeite hebben om voedsel te produceren.

Het platform van mensenrechtenorganisaties POHDH, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, publiceerde in 2015 de resultaten van een enquête die werd afgenomen bij boeren in verschillende regio’s van Haïti. Het rapport stelde de schending van het recht op voedsel van de Haïtiaanse bevolking aan de kaak en vroeg aandacht voor de precaire situatie van de kleine boeren in het land en hun rechten. Naar aanleiding van dit rapport werd besloten om een bijeenkomst te organiseren met de organisaties uit het middenveld en de overheid.

Noodzakelijke dialoog

De voornaamste doelstelling van het Forum was om een dialoog op gang te brengen tussen de Haïtiaanse middenveldorganisaties en de overheid over het recht op voedsel in het land. Het is immers noodzakelijk en dringend dat de overheid stappen onderneemt om dat recht te vrijwaren. De verschillende debatten leverden heel wat stof tot nadenken op.

Zo stelden de deelnemers vast dat het wettelijke kader in Haïti het recht op voedsel onvoldoende verzekert, dat er te weinig steun gaat naar familiale en duurzame landbouw, dat er dringende maatregelen moeten worden genomen om het leefmilieu te beschermen en dat heel wat geplande projecten in het land – zoals de exploitatie van goudreserves – het recht op voedsel nog meer in het gedrang zullen brengen.  

Het recht op voedsel is een basisrecht, geen privilege.

Het recht op voedsel is een thema dat alle deelnemende organisaties aanbelangt en waarrond zij zich kunnen verenigen. Concreet werd er ook samengewerkt aan een verklaring om na het forum mee naar buiten te treden. Die verklaring bevat een aantal aanbevelingen en voorstellen voor alternatieven voor de overheid. Ze zal gebruikt worden naar aanleiding van Wereldvoedseldag (16 oktober).