Van 1 tot 17 oktober verbleven 12 jonge medewerkers van onze partnerorganisatie Theatre Day Productions (TDP) in België voor de campagne van Zuiddag, ‘Work for Change’. Ze gaven presentaties en theatervoorstellingen in 75 secundaire scholen. Vol indrukken keerden ze terug naar Gaza. Hoe gaat het nu met hen?

Palestina TDP zuiddag

Theatre Day Productions (TDP) biedt jongeren in de Gazastrook via theater een uitlaatklep en helpt bij het verwerken van hun trauma’s. Via theater leren jongeren vreedzaam communiceren en problemen oplossen. TDP brengt voorstellingen voor kinderen, geeft workshops aan tieners en biedt een professionele drama-opleiding aan.

Theaterfestival en workshops

Terug in Gaza beleven de jongeren van TDP drukke dagen met de voorbereiding van het jaarlijkse theaterfestival. Ze geven 25 workshops van telkens 3 weken aan 300 kinderen van 12 tot 15 jaar oud. De voorstellingen zullen gepresenteerd worden op het festival. Via de workshops en het festival wil TDP zoveel mogelijk kinderen ontspanning en ‘herstel’ bieden. Na 51 dagen oorlog deze zomer in Gaza zijn de kinderen daar hard aan toe.

Zorgen voor elkaar

Het werk van TDP is dan ook emotioneel zwaar. De kinderen spelen ongelooflijke, hartverscheurende verhalen na die ze zelf hebben meegemaakt. Het zijn prachtige stukken waarin emoties van hulpeloosheid en angst tot hoop en humor verweven zijn. Een aantal jongeren van TDP voelt daardoor nu plots de klap van de oorlog. “Als team moeten we dus ook goed voor elkaar zorgen”, zegt Jan Willems, oprichter van TDP. “We blijven improviseren, fantaseren, lachen en huilen.”

Theatre Day Productions na theatervoorstelling in Leuven

Getuigenissen: positieve terugblik

3 van de 12 jongeren deelden hun ervaring met ons: Mohammed Al Afifi, Hassan Al Akhrass en Rana Murtaja kijken met een positief gevoel terug op de Zuiddag.

Mensen waren echt geïnteresseerd in ons en onze cultuur. We hebben via Facebook nog contact met jongeren in België. 

Mohammed Al Afifi heeft zijn familie nog nauwelijks gezien sinds hij terug is uit België. Zo druk heeft hij het met het geven van workshops. Die drukte valt hem soms zwaar. “In België hadden we ook een vol programma, maar daar sliep ik goed omdat het zo rustig en stil was; iets zeldzaams in Gaza. De gastfamilie zorgde goed voor ons. Ze vroegen ons steeds of alles goed was. Dat mis ik hier nu soms.”

Vanuit de drukte en chaos in Gaza kijken de jongeren veelal positief terug op hun verblijf in België. Hassan Al Akhrass: “Het project met Broederlijk Delen en Zuiddag was erg sterk. Dat voelde je. De pers was overal aanwezig. Weinig jongeren wisten iets over Gaza. Het was belangrijk om ons verhaal te vertellen. Na afloop van de voorstellingen kwamen veel jongeren het podium op om ons te omarmen.”

Rana Murtaja: “Mensen waren echt geïnteresseerd in ons en onze cultuur. We hebben via Facebook nog contact met jongeren in België. Sommigen zeggen dat ze ons willen bezoeken, en chocolade uit België meebrengen.”

De positieve energie nemen ze mee in hun werk. Jan: “We koesteren de herinneringen. Het is belangrijk voor ons geweest om Gaza uit te kunnen, andere lucht in te ademen en daarmee anderen hier in Gaza weer te kunnen inspireren!”