26 augustus 2020 - Inspraak en vrede - Congo

Op 26 augustus 2019 werd een nieuwe Congolese regering gevormd. Waar staan we een jaar later?

Toen begin januari Felix Tshisekedi tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen werd waren er heel wat actoren, waaronder de katholieke kerk, sceptisch over deze overwinning. Voor hen was Tshisekedi niet de winnaar van de stembus.

Zijn inhuldiging blijft echter een mijlpaal voor het Congolese volk. Het is de eerste president die door de bevolking gekozen werd na meer dan 54 jaar controle over het land door Mobutu en vader en zoon Kabila.  Na de inhuldiging zal het enkele maanden duren voordat de leden van de winnende partijen FCC en de CACH het eens zijn over de samenstelling van de regering. Maar op 26 augustus is het zover: de Ilunga-regering wordt geïnstalleerd. Tijdens en na de installatie van de regering begon de president met belangrijke maatregelen, waaronder het 100-dagen programma (een programma van grote werken in het land) en gratis onderwijs.

Het eerste jaar van deze regering werd gekenmerkt door moeilijkheden. Bij het vinden van een begroting die in overeenstemming is met de behoeften van het land, maar ook door de processen voor verduistering rond het 100 dagen-programma dat de president in gang heeft gezet. Als gevolg hiervan wordt de directeur van zijn kabinet V. Kamerhe op 20 juni 2020 veroordeeld voor verduistering. Nadien volgt het ontslag van de minister van Justitie op 11 juli 2020 en ten slotte kan ook Congo het coronavirus niet ontlopen.

Bernard Katumba, lid van het Network of Human Rights Organizations and Civic Education of Christian Inspiration (RODHECIC), getuigt over 1 jaar Tshisekedi.

Blaise Nzwanga van de overkoepelende organisatie van boerenorganisaties van Kwango Kwilu en Mai Ndombe (FOPAKKM)​.


De evolutie van een land wordt niet door één enkele leider geëvalueerd, maar door de hele regering en haar instellingen. Het is daarom interessant om te bekijken hoe onze partners de evolutie van het land na dit jaar zien.