Recordtemperaturen in België deze zomer. We gingen collectief gebukt onder tropische temperaturen en smeekten om een druppel regen. De grasvelden lagen er dor bij, en terwijl de ene boer nergens terecht kon met zijn overvloed aan tomaten, vreesde de andere boer voor een mislukte aardappeloogst.

Zo ook in Senegal, een prachtig land dat al langer lijdt onder de droogte. Acht maanden zonder regen zorgt voor uitgedroogde gronden, mislukte oogsten en honger voor de lokale landbouwgemeenschappen.

Dijken bouwen

Maar, de Senegalese boeren zitten niet stil en gaan de strijd tegen de droogte en de erosie aan. Met de hulp van de partnerorganisaties van Broederlijk Delen graven ze grachten en bouwen ze stenen dijkjes. Dijken beschermen de velden. Het water dringt dieper in de grond en in het regenseizoen spoelt het water én de toplaag van de aarde niet weg. De grond wordt vruchtbaarder en kan opnieuw een gezonde oogst aan. Bovendien gebruiken ze deze manier ook om grond te winnen op de woestijn om hun landbouwactiviteiten uit te breiden.

Hectaren grond gered

Er is weer meer oogst en mensen hebben voldoende te eten.

Draag je steentje bij

Ook jij kan een steentje bijdragen. Met 50 euro help je tien meter aan dijken bouwen en de boeren hun velden beschermen tegen erosie. Hoeveel meter bouw jij?