18 december 2017 - Mensenrechten - Peru

Onze Peruviaanse partnerorganisatie Derechos Humanos Sin Fronteras vierde op dinsdag 12 december haar vijfjarige bestaan, precies 2 dagen na de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december. Dubbel zoveel reden om de mensenrechtenorganisatie even in de verf te zetten.

Het werk van Derechos Humanos Sin Fronteras

Derechos Humanos Sin Fronteras werd opgericht door 4 collega’s uit een lokale ngo in Cusco. Zij zetten hun werk er stop en sloegen een eigen weg in. Derechos Humanos Sin Fronteras (DHSF) was geboren.

Al sinds begin 2013, vlak nadat DHSF werd opgericht, steunt Broederlijk Delen de organisatie. Al 5 jaar werken de organisaties nauw samen. 5 jaar waarin DHSF op alle mogelijke manieren de rechten van de lokale bevolking in de context van de mijnbouw verdedigt.

Zo doet de organisatie aan milieumonitoring, spant ze strategische rechtszaken aan om rechten van de bevolking af te dwingen, doet ze aan beleidsbeïnvloeding, aan capaciteitsversterking in lokale gemeenschappen en organisaties...

Peru, Derechos Humanos Sin Fronteras, vijfjarig bestaan

DHSF hielp onder andere de ex-burgemeester van Espinar, Oscar, vrij te krijgen nadat hij bij verschillende rechtszaken betrokken raakte. Ook geeft ze juridische bijstand aan Melchora, die we allen kennen uit de campagne van Broederlijk Delen van 2 jaar geleden.

Inmiddels telt het jonge team van DHSF 14 leden. De organisatie wil nog meer uitbreiden door meer permanente partners in hun werkgebieden buiten het centrum van Cusco te plaatsen.

Erkenning

“Het belangrijkste is voor mij dat we het al 5 jaar lang volhouden. Dat meer en meer mensen zich bij ons voegen en zich mee inzetten voor de rechten van de mens. En uiteraard dat we zoveel erkenning krijgen, op nationaal vlak, op internationaal vlak, maar vooral van de inwoners van onze werkgebieden. Dat betekent nog het meeste voor ons”, geeft Jaime Borda, huidig directeur van DHSF, aan.

Die erkenning blijkt maar weer tijdens de evenementen van vorige dinsdag en woensdag. Alle sleutelfiguren uit de geschiedenis van DHSF waren er uitgenodigd. Melchora vertelt tijdens een persconferentie over de invloed van de mijn in Espinar op haar leven. En over haar jarenlange samenwerking met DHSF.

Peru, Derechos Humanos Sin Fronteras, 5 jaar

Samen op dezelfde weg

Wanneer Elsa het woord neemt worden er overal tranen weggepinkt.

Elsa speelt al van het prille begin van DHSF een belangrijke rol binnen de organisatie. Ze zet zich al jaren in voor verschillende organisaties in Espinar. Voor de campagne van Broederlijk Delen kwam ze zelfs naar België.

Ook al hebben we nog een lange weg te gaan, we zijn tenminste op weg.

Elsa had het zwaar in het verleden. Ze vertelt over de moeilijke weg die ze heeft gekozen door zich in te zetten voor mensenrechten.  “Maar we hebben geen optie. Er is geen andere weg. Dit is de weg die we allen samen moeten nemen. En ook al hebben we nog een lange weg te gaan, we zijn tenminste op weg.”

Met die woorden kreeg ze een hele zaal in tranen. Sommigen snoten luidruchtig hun neus, anderen wreven in het geniep voorzichtig met een vinger achter hun brillenglazen. Niemand hield het droog.

En dat is de kracht van DHSF. Die verbondenheid, die samenhorigheid. Die motivatie. Samen zo vol voor hetzelfde doel gaan, hoe moeilijk dat dikwijls ook is.

Nog vele jaren!

“We zijn slechts vijf jaar oud”, zegt Jaime nog, “we zijn nog een kind. We zijn geen baby meer. We kunnen lopen. Beetje bij beetje leren we steeds beter stappen te zetten.”

En Broederlijk Delen zet die stappen graag nog lang samen met hen verder. Proficiat, DHSF!

 

Artikel geschreven door Maxime Degroote, vrijwilliger in Peru