17 februari 2016 - Colombia

In het kader van zijn nieuwe campagne 'Met een leven speel je niet' heeft Broederlijk Delen negen Colombiaanse gasten uitgenodigd. Vanaf 15 tot en met 29 februari dompelen ze zich onder in 'het leven zoals het is in Vlaanderen'.

Op verschillende plaatsen in de vijf provincies vertellen de negen Colombianen  over de strijd die ze voeren voor het behoud van hun grond. De grondproblematiek in Colombia is dit jaar de focus van de vastencampagne van Broederlijk Delen. De grond van kleine boeren wordt er voortdurend bedreigd. Grote bedrijven, grootgrondbezitters en gewapende groepen maken hen op allerlei manieren hun grond afhandig. Met verstrekkende gevolgen: de boeren verliezen hun werk, hun woonplaats en hun bestaansmiddelen.

De negen gasten verblijven bij families en nemen deel aan een waaier van activiteiten in gemeenten, parochies en scholen.

Het bezoek van de Colombianen is bijzonder actueel. Op dit moment lopen er  vredesonderhandelingen in Havana tussen de guerrilla en de Colombiaanse regering. De Colombiaanse gasten steunen het vredesproces maar hebben één fundamentele bedenking. Zoals Deyanira GONZALIAS het treffend uitdrukt:  "Er is geen echte vrede mogelijk zonder sociale rechtvaardigheid en gelijke kansen."

Colombiaanse schilder Jafeth maakt eigen ‘Rechtvaardige Rechters’

De  muralist en schilder Jafeth Gomez verblijft in Oost-Vlaanderen.  Hij geeft workshops in het asielcentrum Verapa, het Museum voor Schone Kunsten in Gent en verschillende basisscholen in Oost-Vlaanderen. Samen met de buurtbewoners maakt hij een muurschildering in de Gentse wijk Macharius-Heirnis.

Jafeth stelt ook zijn eigen werk tentoon. Zijn expo ‘El retorno del Colibri’ is in Gent te bewonderen van 15 februari tot 26 februari 2016. Hij maakte ook zijn eigen interpretatie van het verdwenen paneel ‘de Rechtvaardige Rechters’. Samen met 21 Vlaamse kunstenaars toont hij van 24 februari tot 13 maart het resultaat in de Sint Baafskathedraal in Gent.

Afro-Colombiaanse activiste in West-Vlaanderen

De provincie West-Vlaanderen ontvangt Deyanira Gonzalias Rodallega. Zij is één van de drie sterke vrouwen die centraal staan in de campagne ‘Met een leven speel je niet’. Deyanira is vormingswerkster bij UOAFROC, een netwerk van Afrocolombiaanse organisaties in de regio Cauca. Traditioneel zijn de Afro-Colombianen een landbouwvolk, maar ze zijn veel van hun grond verloren aan grote bedrijven.

Goed geïnformeerd zijn, is de belangrijkste stap om als gemeenschap baas te blijven over het eigen gebied. Daarom zet Deyanira samen met UOAFROC sterk in op vorming. Ze brengt haar verhaal op 2 evenementen van de campagne: op 19 februari in Koksijde en op 27 februari in Avelgem.

Hoe meer mensen geïnformeerd zijn, hoe beter ze weerwerk kunnen bieden tegen de druk die ze ervaren. 
Deyanira Gonzalias Rodallega


Milieuactivist Diego in Antwerpen

Diego Martinez is te gast in de provincie Antwerpen. Diego  woont en werkt in Bogota, bij CENSAT, Friends of the Earth, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen. Diego analyseert samen met gemeenschappen de milieu-impact van vervuilende projecten zoals mijnbouw en grote stuwdammen. Hij werkt mee aan sociale en ecologische projecten die het grondgebied helpen beschermen. Diego neemt deel aan twee avonden over de campagne: op 19 februari spreekt hij in Nijlen en op 25 februari in Westerlo.

Ik ben in België om ervaringen uit te wisselen over de werking en uitbouw van sociale initiatieven. Naast de conflicten in Colombia, wil ik vooral aandacht besteden aan de lokale alternatieven waar wij aan meewerken. 
Diego Martinez

Meer informatie over het programma.