09 februari 2016

Brussel, 9 februari 2016 - Vandaag stelt Broederlijk Delen zijn jaarlijkse campagne voor met een opvallende onthulling. De ngo liet de inwoners van de gemeente Malderen  geloven dat ze plotsklaps onteigend werden, iets wat dagelijks plaatsvindt in Colombia. De stunt past in het kader van de nieuwe vastencampagne ‘Met een leven speel je niet’. De campagne, die loopt van 10 februari tot 27 maart 2016, focust op de ongelijke grondverdeling in Colombia.

De schrik van je leven

Op een doordeweekse dag in december schrokken een aantal inwoners van het Vlaams-Brabantse Malderen ruw op. Voor hun deur stond een ambtenaar met een brief van hun burgemeester. Daarin stond dat ze onteigend zouden worden voor een groot industrieel project. Ze wisten niet wat hen overkwam. Hun reacties waren vol ongeloof, ontreddering en verontwaardiging. Zoiets is toch niet mogelijk?

En toch, in Colombia gebeurt dit elke dag en vaak veel gewelddadiger. Door deze Colombiaanse realiteit in Vlaanderen na te bootsen, probeerde de ontwikkelingsorganisatie een brug te slaan met de dagelijkse situatie in Colombia. 

“Ik denk dat we er met dit sociaal experiment in geslaagd zijn om enkele Vlamingen aan den lijve te laten ondervinden hoe het voelt om ‘gedwongen’ te moeten verhuizen en je grond kwijt te raken zonder enige vorm van inspraak,” zegt Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen. “Op die manier maken we de ver-van-mijn bed problematiek toegankelijk voor een breed, Vlaams publiek.”

Met een verrassende video van dit sociaal experiment verwacht Broederlijk Delen media aandacht voor de campagne ‘Met een leven speel je niet.’

Een straf verhaal

Aanvullend vertelde Deyanira Gonzalias Rodallega, een opmerkelijke Afro-Colombiaanse activiste, zeer open en krachtig over de verschillende strategieën die gebruikt worden om de kleine boeren hun grond te ontfutselen. Torenhoge leningen, gekelderde prijzen door goedkope import en valse beloftes zetten de boeren onder druk. Maar daar blijft het niet bij:

“Gewapende groepen, vaak in opdracht van grote bedrijven, deinzen er niet voor terug om de boeren te bedreigen, zelfs met de dood,” zegt Deyanira Gonzalias Rodallega.

Daarom is ook het werk van Deyanira en andere activisten niet zonder gevaar:

“Omwille van de doodsbedreigingen die we krijgen als medewerkers van een sociale organisatie zijn we genoodzaakt om speciale veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals geblindeerde auto’s, camerabewaking en zelfs kogelvrije vesten.”

Drie sterke vrouwen

Deyanira is een van de drie vrouwen die een prominente rol spelen in onze campagne. Onder het motto ‘Met een leven speel je niet’ focust Broederlijk Delen op de kleine Colombiaanse boeren en de initiatieven die zij nemen om hun grond en hun levenswijze te beschermen. Deyanira geeft vormingen en waarschuwt lokale gemeenschappen voor de gevolgen van landverlies. Celia verenigt mensen en moedigt hen aan om zich op een vreedzame manier te verzetten. Fanny kweekt op een klein lapje grond biologische groenten en biedt zo moedig verzet tegen de oprukkende suikerrietplantages in haar streek. Elk van hen werkt samen met een van de veertien sociale organisaties die Broederlijk Delen ondersteunt in Colombia.

“Echte vrede is volgens ons pas mogelijk als de Colombiaanse regering  de oorzaken van het conflict aanpakt. Dat kan alleen door de grondproblematiek hoog op de agenda te plaatsen,” zegt Lieve Herijgers, “en dus de lokale gemeenschappen te betrekken bij de vredesgesprekken.”

Een kleurrijke vastenperiode

Tijdens de campagne van Broederlijk Delen zetten duizenden vrijwilligers zich in voor solidariteit met het Zuiden en organiseren we samen tal van activiteiten. We verwelkomen acht Colombiaanse gasten die lid zijn van partnerorganisaties van Broederlijk Delen. Zij gaan op verschillende locaties in Vlaanderen hun verhaal doen. Ook krijgen we bezoek van een Colombiaanse kunstenaar, Jafeth Gomez, die met zijn schilderijen de kleuren en de cultuur van zijn prachtige land naar Vlaanderen brengt. Hij zal exposities organiseren in Gent en Elst. Meer informatie over deze activiteiten is terug te vinden op http://www.broederlijkdelen.be/nl/met-een-leven-speel-je-niet

De campagne van Broederlijk Delen ‘Met een leven speel je niet’ loopt van 10 februari tot 27 maart 2016.

De link naar de videoclip van het sociaal experiment: https://www.youtube.com/watch?v=UWN-bZ743jM