05 maart 2019 - Persbericht - Campagne - Guatemala

Leuven 5 maart 2019 – Met de slogan 'Holy Guacamole! Geef boeren eigen grond om voesel te telen' lanceerde Broederlijk Delen zijn nieuwe vastencampagne. Die loopt van 6 maart tot en met 21 april 2019.

De campagne focust op de situatie van kleinschalige boeren in Guatemala. Door de oneerlijke verdeling van landbouwgrond slagen zij er niet in voldoende voedsel te produceren om hun gezin te eten te geven. Met armoede, honger en ondervoeding tot gevolg. Passanten op het Martelarenplein in Leuven konden vandaag de boeren ondersteunen door een postpakket grond op te sturen. Simpel toch?

Waarom deze actie?

Grond opsturen naar Guatemala is natuurlijk absurd en is niet meer dan een symbolische actie. Toch laat het heel duidelijk een oplossing zien. Wanneer boeren voldoende grond hebben, kunnen ze groenten en fruit telen en hun gezin een gevarieerde maaltijd voorzetten. Grond in Guatemala is ontzettend ongelijk verdeeld. Een paar grote landbouwbedrijven bezitten het gros van de landbouwgrond, terwijl de grote groep kleinschalige boeren het moet doen met té kleine lapjes grond, of helemaal geen grond. Zij werken op de grote plantages waarvan het verse fruit en de verse groenten geëxporteerd worden naar het buitenland. En ze verdienen te weinig om voldoende en gevarieerd voedsel te kunnen kopen.

De oorzaak van honger, ondervoeding en armoede bij de grote meerderheid van de boerenfamilies in Guatemala is volledig te wijten aan deze ongelijke grondverdeling.

 – Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen

Hoe de boeren in Guatemala ondersteunen?


Uiteraard gaan we het grondprobleem én het hiermee verbonden voedselprobleem in Guatemala niet oplossen door grond op te sturen. Samen met zijn partnerorganisaties werkt Broederlijk Delen op twee sporen. Aan de ene kant verenigen we boeren, informeren hen over hun rechten en zoeken samen naar manieren om aan grond te geraken. Bij de Guatemalteekse overheid pleiten we voor een eerlijkere grondverdeling en mechanismen die dat bevorderen. Aan de andere kant helpen we boeren en boerinnen hun kleine lap grond duurzaam en optimaal te benutten. Op die manier hopen we honger definitief de wereld uit te bannen zonder daarbij de planeet verder te verwoesten.

Met de steun van de Vlaming blijven we strijden voor een wereld zonder ongelijkheid. Tot iedereen mee is. Voor de boeren in Guatemala betekent onze solidariteit een wereld van verschil. Want zonder grond kan een boer niet boeren. En loert honger om de hoek.

– Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen