14 oktober 2016 - Haiti - Jonas Geeroms

Op maandag 3 oktober liet orkaan Matthew een spoor van vernieling achter in Haïti. Broederlijk Delen maakt € 80.000 vrij om de getroffen gemeenschappen te helpen bij de wederopbouw.

 

Een week na de doortocht van orkaan Matthew wordt de aangerichte schade in Haïti pas echt duidelijk. Ban Ki-moon, de Secretaris-Generaal van de Verenigd Naties, verklaarde op 10 oktober dat 1.4 miljoen mensen in Haïti momenteel noodhulp en toegang tot zorg nodig hebben. Ook persagentschap Reuters spreekt over een dodentol die oploopt tot bijna 1.000 personen. Bovendien vreest men voor een choleraepidemie, nadat er de voorbije dagen al tientallen gevallen van cholera werden vastgesteld.

Het westen zwaar getroffen

De orkaan trof vooral het westen van het land. In de steden Les Cayes en Jérémie zijn 90 % van de huizen totaal verwoest en 300 scholen zwaar beschadigd. Volgens de VN zullen 750.000 personen in deze regio de komende drie maanden noodhulp of -opvang nodig hebben. De zone behoort tot de meest geïsoleerde en minst toegankelijke van het land, maar tegelijkertijd is het een belangrijke voedselproducerende regio. Er wordt gevreesd voor een grootschalig voedseltekort, wanneer blijkt dat landbouwgronden en veeteeltbedrijven in het westen en andere delen van het land ernstige schade opliepen.

De gemeenschappen die Broederlijk Delen steunt in het noordoosten van het land bleven grotendeels gespaard. Eén project van partnerorganisatie ITECA, gelegen in het centrale departement van het land, zou wel zware materiële schade hebben opgelopen. De omvang hiervan blijft vooralsnog onduidelijk.

Extra steun voor wederopbouw

Verschillende van onze partnerorganisaties maken deel uit van een nationaal netwerk dat gemeenschappen steunt in de zwaar getroffen gebieden. Broederlijk Delen maakt € 80.000 vrij om hen te ondersteunen in de wederopbouw. Wij willen op deze manier onze solidariteit met het Haïtiaanse volk tonen.

Broederlijk Delen is echter geen noodhulporganisatie en de zwaar getroffen gebieden liggen ver van ons werkgebied. Grootschalige noodhulp laten wij dan ook over aan gespecialiseerde organisaties.