Op vrijdag 9 september werd onze beleidsmedewerker voor het Midden-Oosten, Brigitte Herremans, bij aankomst in Israël uitgewezen.

Brigitte zou een groep jongeren op inleefreis in Israël en de Palestijnse gebieden begeleiden. De groep zet ondertussen haar reis verder zoals gepland en werd goed opgevangen door het reisbureau.

Broederlijk Delen is onthutst over dit incident, maar vastberaden haar werk in de regio voort te zetten.

Al meer dan 15 jaar zet Broederlijk Delen zich samen met Pax Christi Vlaanderen in voor een duurzame vrede in Israël en Palestina. We ondersteunen Israëlische en Palestijnse mensenrechten- en vredesorganisaties die op het terrein aan verandering werken. “Israël wil deze stemmen doen verstommen en viseert ook steeds meer mensenrechtenactivisten in het buitenland", stelt Brigitte Herremans. “Dit incident ligt in het verlengde van Israëls heksenjacht tegen dissidente stemmen”.

We constateren dat Israël de tweestaten-oplossing systematisch vernielt en de basisrechten van Palestijnen op grote schaal schendt. Tegelijkertijd veroordelen we  ook de schendingen van het internationaal recht aan Palestijnse zijde. We betreuren dat het de internationale gemeenschap ontbreekt aan politieke wil om moedige maatregelen te nemen en de druk op Israël op te voeren.

Daarom is de stem van organisaties als Broederlijk Delen zo belangrijk. Wij bieden een tegengewicht en pleiten voor rechtvaardige politieke actie.

Lieve Herijgers, directeur Broederlijk Delen