27 maart 2018 - Gender - Bolivia

In maart krijgen vrouwenrechten wereldwijd extra aandacht. Dat is geen toeval. Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste vrouwenstaking plaats. De textielarbeidsters protesteerden tegen hun slechte arbeidsomstandigheden. Anno 2018 is de strijd nog lang niet overal gestreden.

In Bolivia gingen vrouwen massaal de straat op om hun stem te laten horen tegen geweld en discriminatie. Dat is nodig. Alleen al in de eerste twee maanden van dit jaar werden er 18 vrouwen vermoord. 2017 klokte af op een trieste 109. Ondanks recente wetgeving dat geweld tegen vrouwen zou moeten tegengaan, hebben nog steeds veel vrouwen en meisjes te maken met fysiek en seksueel geweld. De behandeling van deze zaken door politie en gerecht laat te wensen over.

Vrouwen in de bres voor de bescherming van hun leefgebied

Met slogans als ‘Niet één vrouw minder!’ trok de vrouwenmars door La Paz. Opvallend is dat niet enkel de gebruikelijke leuzen klinken, maar ook de roep om zorg te dragen voor het milieu. ‘Mijnbouwbedrijven: weg uit mijn dorp, weg uit mijn huis, weg uit mijn lijf’, riepen de vrouwen die uit verschillende inheemse gebieden naar de stad waren gekomen. Ze protesteren tegen de sociale en ecologische impact, aangericht door mijnbouwbedrijven, de olie-industrie en waterkrachtcentrales.

Vrouwenrechten Bolivia

Vrouwen spelen een belangrijke rol in de bescherming van hun leefgebied, maar worden ook vaak binnen hun eigen organisaties gediscrimineerd. Door mee te doen met de vrouwenmars hopen ze publieke aandacht te krijgen voor hun problemen: gemeenschappen die dreigen te verdwijnen door een geplande mega-stuwdam of een natuurgebied dat recent werd opengesteld voor oliewinning. Dit soort megaprojecten is niet de economische ontwikkeling die zij voor ogen hebben.