De boerenfamilie Chaupe-Acuña uit Cajamarca (Peru) werd in december 2014 vrijgesproken in een proces dat mijnbouwbedrijf Yanacocha tegen haar had aangespannen.

Het bedrijf beschuldigt de familie ervan landeigendom van Yanacocha met geweld te hebben ingepalmd. De uitspraak is een belangrijke opsteker voor de lokale bevolking die zich verzet tegen het Conga-project, een uitbreiding van de Yanacocha-goudmijn.

Klacht ongegrond

De aanklacht van Yanacocha luidde dat de familie Chaupe-Acuña eigendom van het bedrijf “met geweld tegen politie en bedrijfspersoneel” zou zijn binnengevallen. Het Hooggerechtshof van Cajamarca oordeelde woensdag echter dat die klacht ongegrond is. Yanacocha wil in beroep gaan tegen de uitspraak, maar het is niet zeker of dit beroep aanvaard wordt.

De familie kocht het stuk grond officieel aan in 1994. Het land maakt deel uit van een erkende boerengemeenschap, Sorochuco. Een deel van de gronden van de gemeenschap werden tussen 1996 en 2011 verkocht aan Yanacocha, maar het perceel van de familie Chaupe-Acuña zelf is daarin niet inbegrepen.

Toch blijft het mijnbouwbedrijf claims leggen op de gronden. In augustus dit jaar had een lokale rechtbank de familie Chaupe-Acuña nog veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete, maar de familie ging in beroep tegen deze uitspraak, met juridische ondersteuning van de ngo Grufides.

Belangrijke overwinning

Boerin Máxima Chaupe is actief lid van de Asociación de Mujeres en Defensa de la Vida('vrouwenvereniging voor de verdediging van het leven'). Vanwege haar engagement als activiste werd ze al het slachtoffer van bedreigingen, fysiek geweld en vernieling van eigendom. Dit jaar was ze nog te gast in Brussel op een internationaal forum van mensenrechtenverdedigers, waar ze pleitte voor de erkenning van de landrechten van haar gemeenschap.

Meer dan 116.000 mensen ondertekenden in de loop van het jaar een internationale petitie om de vrijspraak van Máxima en haar familie te eisen. De uitspraak van woensdag is een belangrijke overwinning voor mensenrechtenverdedigers in Peru. Criminalisering en vervolging van activisten die zich verzetten tegen mijnbouwprojecten vormen een probleem in het hele land.