06 juni 2017 - Jongeren - Campagne - Burkina Faso

Voor de tweede keer op rij organiseerde basisschool ’t Hofke van Thys een actie voor Broederlijk Delen, dit jaar in het teken van de ‘Stort regen’-campagne voor Burkina Faso. De leerlingen zamelden met allerlei acties geld in en vroegen plaatjes aan in “Het Glazen Hofke”. Doet die naam een belletje rinkelen? Inderdaad, geïnspireerd op “Het Glazen Huis” van Studio Brussel draaiden de leerkrachten 24 uur aan één stuk plaatjes op BOP-FM.

BOP staat voor ‘Brood Op de Plank’. De landbouwers in Burkina Faso hebben het door de droogte namelijk moeilijk om voedsel te telen en eten op tafel te krijgen. Volgens meester Frederik, een geboren entertainer en presentator van BOP-FM, is het radioprogramma een groot succes. “Het brengt de school dichter bij elkaar omdat iedereen er actief mee bezig is”, liet hij weten. Op deze speelse en interactieve manier worden de leerlingen bewustgemaakt van de Burkinese problematiek.

Brood op de plank

Voor elke 10 euro die werd ingezameld, kon een liedje aangevraagd worden op BOP-FM. En dat inzamelen gebeurde op allerlei manieren: wafels of soep verkopen, bieden op een gelaatsreiniging van de juf of een thuisconcert van de meester, geen enkel idee was gek genoeg. Eén van de leerlingen verkocht zelfgemaakte kabouters. Aan initiatief en creativiteit was dus geen gebrek.

Ook de leerkrachten droegen hun steentje bij. Meester Dirk is duivenmelker, voor 2 euro liet hij mensen een gokje wagen op de winnende duif. En meester Ken schreef een lied dat verkocht werd voor 50 cent.

'Een schitterend initiatief, elk jaar opnieuw en elk jaar een succes'

Op 30 maart was het dan zo ver. Na al dat harde werk en de vele inzamelacties konden de leerlingen genieten van een muzikale dag. Er werd volop gedanst en gefeest. Leerkrachten, ex-studenten en zelfs de directeur gaven een optreden. Op het einde van de schooldag mochten de kinderen zich uitleven op het free podium.

'Een schitterend initiatief, elk jaar opnieuw en elk jaar een succes,' liet één van de grootouders nog weten. Zijn kleinzoon had een verbazingwekkend bedrag van 320 euro ingezameld. En als we het aan de leerlingen zelf vragen? “Superleuk!”