10 oktober 2019 - Mensenrechten - Persbericht

PERSBERICHT | Van 8 tot 11 oktober is een delegatie van prominente mensenrechten- en milieuactivisten uit Zuid-Amerika op bezoek in België. Zij zullen getuigen over de toenemende bedreigingen en het geweld dat ze zelf meemaken in de context van mijnbouw- en andere grondstoffenprojecten.

Gevaarlijkste regio voor milieuactivisten

Latijns-Amerika is volgens ngo Global Witness de gevaarlijkste regio voor milieuverdedigers wereldwijd, met Colombia als op één na dodelijkste land. Rosa Maria Mateus (advocate bij mensenrechtenorganisatie Cajar) en Bilio Bolaños (leider van het Awá-volk) klagen aan dat het geweld tegen sociale leiders in Colombia ontspoort, ondanks het vredesproces. De strijd om land en grondstoffen vormt de kern van het probleem.

Alex Villca, een inheemse leider uit de Amazoneregio in Bolivia zal het onder meer hebben over de recente bosbranden. "De regering moet mee aansprakelijk gesteld worden voor het geweld tegen de inheemse volkeren en de natuur", vertelde hij in augustus aan de BBC. Zijn gemeenschap verzet zich in het bijzonder tegen de bouw van grote stuwdammen in de regio.

In Peru gaat de grootschalige mijnbouw gepaard met criminalisering en repressie van sociale leiders. Eén van hen is Rodrigo Quispe. Hij getuigt hoe bedrijven en de overheid lokale gemeenschappen in het Andesgebergte alsmaar meer het zwijgen willen opleggen.

Ook in Ecuador nemen de conflicten rond mijnbouw toe. Patricia Carrión, advocate bij de Ecuadoraanse mensenrechtenorganisatie CEDHU, zal enkele ervaringen voorstellen uit het project van Broederlijk Delen en partnerorganisaties rond de bescherming van gemeenschappen en milieu- en mensenrechtenactivisten in de Andes 

Bindend verdrag bedrijven en mensenrechten

Van 14 tot 16 oktober zal de delegatie deelnemen aan activiteiten in het kader van de onderhandelingen over een internationaal verdrag rond bedrijven en mensenrechten, bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève.

"Talrijke voorbeelden van mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling door bedrijven in Zuid-Amerika illustreren de nood aan een bindend kader op internationaal niveau", zegt Wies Willems, beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen. "Samen met onze partnerorganisaties vragen we dat België en de Europese Unie constructief meewerken aan dit proces."

Project Broederlijk Delen met Europese steun

Het bezoek van de delegatie kadert in een project dat Broederlijk Delen uitvoert met steun van de Europese Unie, ter bescherming van activisten en gemeenschappen die de sociale en ecologische gevolgen van grote grondstoffenprojecten aankaarten. Zij worden steeds vaker geconfronteerd met intimidatie, stigmatisering, juridische vervolging en geweld. Op het programma van het bezoek staan gesprekken met Europese en Belgische beleidsmakers, journalisten en ngo’s.

Praktisch

  • Van 8 tot 11 oktober mogelijkheid tot interviews met Rosa Maria Mateus, Bilio Bolaños, Patricia Carrión en Rodolfo Quispe.
  • Op donderdagvoormiddag 17 oktober in Brussel extra gelegenheid voor interviews met Alex Villca, Rodolfo Quispe en Bilio Bolaños.