Lezingen over Congo

Congo na verkiezingen: wat nu?

Op 30 december 2018 trokken miljoenen Congolezen naar de stembus. Oppositieleider Félix Tshisekedi werd uitgeroepen als de nieuwe president van Congo. Het platform van Joseph Kabila wint in het parlement en in de provincieraden. De verkiezingsresultaten roepen allerlei vragen op. Verliepen de verkiezingen democratisch? Wat zijn de uitdagingen voor de nieuwe president? En welke rol kan België nog spelen in zijn oud-kolonie?

Nadia Nsayi is beleidsmedewerker Congo bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. Ze schetst de algemene situatie in Congo, analyseert het verkiezingsproces en doet voorstellen voor duurzame vrede. Tot slot geeft ze haar kijk op de relaties tussen België en Congo, tussen Belgen en Congolezen.

Duur: 1,5 à 2 uur (met PowerPoint-presentatie)
Doelpubliek: (jong)volwassenen

Oost-Congo: van oorlog naar vrede?

Sinds de jaren ’90 wordt Congo geconfronteerd met één van de bloedigste oorlogen op het Afrikaanse continent, en zelfs wereldwijd. Oost-Congo is het slagveld van tientallen gewapende groepen. De gewone bevolking is hiervan het grootste slachtoffer. Ondanks de vredesakkoorden krijgen de Congolese overheid en de vredesmissie van de Verenigde Naties de veiligheidssituatie en de straffeloosheid amper onder controle. In deze moeilijke context zetten lokale organisaties zich in voor vrede, verzoening en gerechtigheid. 

Waarom sleept de oorlog in Oost-Congo aan? 

Welke initiatieven werden genomen om vrede te brengen? 

Wat kan België doen voor de terugkeer van vrede in Oost-Congo?

Nadia Nsayi is beleidsmedewerker Centraal-Afrika voor Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen. Ze geeft een achtergrond van de oorlog in Oost-Congo, analyseert het vredesproces en reikt pistes aan om duurzame vrede te bekomen. 

Duur: 1,5 à 2 uur (met PowerPoint-presentatie)
Doelpubliek: (jong)volwassenen