Landbouwkennis kwijtgeraakt

De impact van twintig jaar oorlog en gewapende conflicten is enorm groot. Veel landbouwkennis is verloren gegaan.

Meer dan twintig jaar werd het noorden van Oeganda geterroriseerd door de rebellen van het Lord's Resistance Army van Joseph Kony. Het LRA of Verzetsleger van de Heer ontvoerde en rekruteerde duizenden jongens als kindsoldaten en maakte er echte moordmachines van. Meisjes werden misbruikt als seksslavinnen. De rebellen vernielden huizen, plunderden de dorpen en slachtten het vee. De bevolking trok naar vluchtelingenkampen. Onkruid overwoekerde de verlaten bouwgronden.

Bouwen aan de toekomst

In 2006 stabiliseerde de situatie zich. Kony trok met zijn troepen richting Congo. De bevolking keerde, na tien tot vijftien jaar in de kampen, terug naar haar akkers en begon aan de heropbouw van haar land. Maar door het lange verblijf in de kampen was de landbouwkennis van de mensen verwaterd. Ze hadden ook geen gereedschap of zaaigoed om te boeren, en geen geld om koeien, geiten of materiaal aan te kopen.

Bovendien stonden veel vrouwen er plots alleen voor omdat hun echtgenoot omgekomen was tijdens de oorlog. Kinderen werden verantwoordelijk voor hun broers en zusjes omdat hun ouders overleden waren aan aids en andere ziektes. De boerenfamilies in Noord-Oeganda begonnen letterlijk met lege handen aan hun toekomst te bouwen.

Honger

De Oegandese boeren telen onder meer maniok, maïs en bonen. Met hun werk op het land zouden ze hun hele gezin van voldoende voedsel moeten kunnen voorzien en een inkomen verwerven door hun overschot op de markt te verkopen. Maar door hun beperkte kennis van landbouwtechnieken en door andere gevolgen van de oorlog ligt hun productiviteit te laag. Ze hebben ook te weinig geld om voedsel te kunnen kopen.

Hierdoor is er honger in het noorden van Oeganda. Vooral in de maanden voor de nieuwe oogst van september zijn de voedselreserves op. Net dan moet er hard gewerkt worden op het land, een zware uitdaging met een lege maag. Zo blijven de boerenfamilies gevangen in de vicieuze cirkel van armoede.