Kleine Helden: mensenrechtenverdedigers aan het woord

Overal ter wereld neemt het geweld tegen verdedigers van mensenrechten toe. Wat zijn de oorzaken en mogelijke oplossingen? Tijdens drie gespreksavonden gaan we op zoek naar antwoorden.

Activisten uit Guatemala, Israël en Congo, die samenwerken met Broederlijk Delen, getuigen over hun persoonlijke ervaringen. Zij zijn onze ‘Kleine Helden’: burgers die zich in hun dagelijkse leven, ondanks alle risico's, blijven inzetten voor de verbetering van de mensenrechtensituatie in hun land.

Deel 1 - maandag 9 oktober: mensenrechtenverdedigers in Guatemala

Tijdens deze eerste avond focussen we op de bedreigingen voor activisten die opkomen voor de bescherming van de natuur en het leefmilieu in Guatemala. We gaan er dieper op in met Gustavo Illescas (journalist en mensenrechtenactivist uit Guatemala), Eva Brems (professor mensenrechten UGent), Ellen Desmet (Mensenrechtencentrum UGent) en Wies Willems (Broederlijk Delen).
 

Maandag 9 oktober om 19u30 in filmzaal Plateau, Paddenhoek 3, Gent. Vertaling Spaans-Nederlands wordt voorzien.

Meer info


Deel 2 - woensdag 11 oktober: mensenrechtenverdedigers in Israël

Sarit Michaeli (medewerker B'Tselem) brengt haar verhaal over de realiteit voor mensenrechtenverdedigers in Israël. Wouter Vandenhole (hoogleraar mensenrechten Universiteit Antwerpen) geeft een algemene inleiding. Na het persoonlijke verhaal van Sarit volgt een panelgesprek in het gezelschap van Wouter Vandenhole en Brigitte Herremans (Broederlijk Delen en Pax Christi).     

Woensdag 11 oktober om 19u30 aan de Universiteit Antwerpen (zaal C.102 - Gebouw C, 1ste verdieping, Stadscampus, Prinsstraat 13). Vertaling Engels-Nederlands wordt voorzien.

Meer info


Deel 3 - dinsdag 17 oktober: mensenrechtenverdedigers in Congo

Charis Basoko (medewerker RODHECIC) spreekt over de vreedzame strijd van jongeren in Congo voor meer inspraak, sociale rechtvaardigheid en eerlijke verkiezingen. Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, verzorgt de inleiding. Charis Basoko geeft een getuigenis. Daarna gaan zij samen met Nadia Nsayi (Broederlijk Delen en Pax Christi) in gesprek onder leiding van journalist Guy Poppe.

Dinsdag 17 oktober om 19u30 in De Markten (Oude Graanmarkt 5, Brussel). Vertaling Frans-Nederlands wordt voorzien.

Meer info

'Kleine Helden' is een initiatief van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, in samenwerking met Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Amnesty International Vlaanderen. Toegang is gratis, maar graag vooraf inschrijven bij linde.vandenbroeck [at] broederlijkdelen.be