Be the change! Inspiratie en engagement tijdens het Wereldkamp

Terri Grootjans, teamverantwoordelijke vrijwilligerswerking bij Broederlijk Delen, over inspiratie en engagement tijdens het Wereldkamp. Of hoe je je kan laten inspireren tot een maatschappelijk engagement.

Inspireren over de generaties heen

In juli 2018 organiseerde Broederlijk Delen de 30ste editie van haar Wereldkamp, een zomerkamp voor kinderen, jongeren en volwassenen, ondersteund door een team van zo’n veertig vrijwilligers. Ons Wereldkamp is een echt intergenerationeel gebeuren. Van 0 tot 99 jaar, iedereen is welkom. Terwijl de volwassenen een workshop of lezing volgen, genieten hun kinderen van een animatieprogramma op maat. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het kamp was er ook een internationale delegatie aanwezig. CIDSE bracht een dertigtal jongeren mee uit de meest diverse uithoeken van de wereld. Die grote verscheidenheid zorgt voor een unieke sfeer en boeiende uitwisselingen.


Sinds haar ontstaan in 1988 heeft het Wereldkamp als doel mensen te verbinden met een interesse in ontwikkelingssamenwerking, klimaat, duurzaamheid en andere culturen. We bieden een grote variëteit aan inspirerende lezingen, originele activiteiten, en informele ontmoetingsmomenten. Overheerlijk eten en vrolijke deuntjes inbegrepen. Maaltijden zijn volledig vegetarisch, organisch en fair trade.

Focus op duurzaamheid en participatie

Het Wereldkamp heeft in haar dertigjarig bestaan een hele evolutie doorgemaakt. In het begin lag de focus op de kennismaking met verre landen en andere culturen. Door de populariteit van avontuurlijke reizen en de opkomst van sociale media, ligt de wereld gewoon in onze handpalm. De wereld verkennen was nog nooit zou eenvoudig. Mede dankzij een transformatie in het ontwikkelingsdenken, focust het Wereldkamp zich de laatste jaren meer en meer op een duurzame levensstijl.

Mede dankzij een transformatie in het ontwikkelingsdenken, focust het Wereldkamp zich de laatste jaren meer en meer op een duurzame levensstijl.

Dit jaar had het Wereldkamp als thema ‘Lets be the change!’ – burgers als motor van maatschappelijke verandering. We bekeken dit thema vanuit diverse invalshoeken - via lezingen, debat, film en workshops. We stonden stil bij vragen als: Hoe organiseer je burgerparticipatie? Welke initiatieven bestaan er? Hoe kunnen we "changemakers" zijn in onze eigen omgeving? We gingen in gesprek met inspirerende figuren die het heft in eigen handen genomen hebben. Er was een keynote van de Belgische Transitiebeweging. We brachten een bezoek aan diverse lokale duurzame initiatieven. We leerden insectenhotels bouwen en koken met restjes... We debatteerden over het klimaat, dekolonisatie en gender… Afsluiten deden we met een filosofische beschouwing over de kracht van hoop.

Gedragen door vrijwilligers

Onze vrijwilligers belichamen wat ik begrijp onder geïnspireerde verandering – je laten bewegen tot een maatschappelijk engagement.

Dit was mijn zesde Wereldkamp, en mijn vijfde als coördinator. Ik heb een enorme bewondering voor het engagement van onze vrijwilligers. Het geeft me ongelofelijk veel energie te zien hoe zij ieder jaar opnieuw het beste van zichzelf geven om een fantastisch kamp te organiseren. Zonder hun inzet, enthousiasme en betrokkenheid, zou er helemaal geen Wereldkamp zijn. Ik ben louter de lijm die hen allen verbindt.

Onze vrijwilligers belichamen wat ik begrijp onder geïnspireerde verandering – je laten bewegen tot een maatschappelijk engagement. Dat is de filosofie die wij uitdragen aan onze deelnemers. Ik kom regelmatig nog mensen tegen die ooit deelnamen aan het kamp. Ze vertellen me hoe ze tot op de dag van vandaag die boodschap meedragen. Hun leven staat in het teken van respect en bewustzijn voor mens en natuur. Ze engageren zich als vrijwilligers voor lokale initiatieven of ze werken in maatschappelijk relevante organisaties.


Ons Wereldkamp is bovenal een ontmoetingsplaats voor mensen met dezelfde ideeën en idealen. Het gevoel deel uit te maken van een grote gemeenschap geeft je de kracht om verder te bouwen op je eigen overtuiging. “Be the change. Live the change. Spread the change.” Dat was het credo van ons kamp dit jaar. Een mooie gedachte om mee af te sluiten.

Hopelijk tot volgend jaar!

Terri Grootjans