Inleefreis Guatemala 2019

In de zomer van 2018 trokken 12 inleefreizigers naar Guatemala. Limme Van Den Abeele deelt haar indrukken.

Een indrukwekkende reis doorheen het land van de Maya’s. Het land van de eeuwige lente. Of toch niet? Na een verwoestende burgeroorlog neemt de bevolking steeds meer het heft in eigen handen. Ze willen dat er naar hen geluisterd wordt, ze willen vooruit met hun land. Jammer genoeg is dat niet altijd eenvoudig.

Nergens werden we zo fel geconfronteerd met de ongelijkheid als in Guatemala. Hoewel er grond genoeg is voor iedereen, zitten duizenden boeren zonder grond. We ontmoeten boerenfamilies van wie de grond ten onrechte is afgepakt. We zien landbouwgronden die nu in handen zijn van multinationals. Een oplossing lijkt nog veraf.

Anna en María tonen ons fier hun stuk grond. Het is klein, moeilijk te bewerken en een kwartier stappen van hun huis. Maar het is van hen. Dankzij vormingen bij AFOPADI zijn deze vrouwen zelf in staat het land te bewerken. Het geeft hen het nodige eten en wat extra inkomsten. Ik ben onder de indruk van zoveel energie en doorzettingsvermogen.

In La Florida ontmoeten we Carlos. Op het eerste zicht een timide jongen. Maar dan start hij te rappen. De teksten zijn gevat en actueel. Ik ben onder de indruk van jong talent en zoveel durf. Carlos volgde hiervoor een vorming bij Fundación Tierra Nuestra. Hun focus op jongeren is niet zonder resultaat: heel wat jongeren willen iets maken van hun toekomst en nemen zelf het heft in handen.

Zoveel ervaringen zijn amper te vatten in foto’s en woorden. We kwamen op prachtige plaatsen, ontmoetten uitzonderlijke mensen en luisterden naar hun wonderbaarlijke verhalen. Guatemala heeft zoveel te bieden. De plaatselijke bevolking mogelijks nog veel meer.