Hoe gaat het met Samuel in Bolivia?

Ik ben Samuel. Samen met mijn gezin woon ik in Bolivia op de Andeshoogvlakte. Overleven op zo’n 3.800 meter hoogte is niet eenvoudig. Hier aan landbouw doen is  een echte uitdaging, ook al ben ik het gewend.

Zonder water geen leven

De laatste jaren is er heel wat veranderd. Door de opwarming van de aarde wijzigt het klimaat. De weersomstandigheden worden extremer. Vroeger was er duidelijk een regenseizoen en een droogteperiode. Maar nu staan de seizoenen op hun kop.

Lange droogtes van zelfs zeven maanden zijn geen uitzondering. En dat is een ramp als je voedsel moet telen. Omdat het weer zo onvoorspelbaar is geworden, brengt mijn aardappelveld steeds minder op. Mijn familie lijdt daar enorm onder. Ook de kinderen hebben niet genoeg te eten. Ze zijn gemakkelijk ziek omdat ze ondervoed zijn en dat doet ons veel verdriet.

Samuel heeft de klimaatverandering niet veroorzaakt. Maar hij ondervindt er wel als eerste de gevolgen van.

De komst van Equipo Kallpa en hun plan ‘irrigatie voor allen’ bracht verandering. We legden een waterbassin aan. Equipo Kallpa zorgde voor de kennis en de materialen. Wij leverden het werk.

Het bassin is het hart van ons irrigatiesysteem. Een bronnetje vult via uitgegraven kanalen het bassin en buizen leiden het water naar de velden. We zijn nu minder afhankelijk van de regen. We kunnen vroeger zaaien en zelfs twee keer per jaar oogsten. De oogst levert genoeg voedsel op voor mijn familie van 24 personen. Wat een vooruitgang!

Irrigatie in Bolivia

Op langere termijn denken

Nu ik mijn velden irrigeer, groeien mijn gewassen goed en kweek ik verschillende soorten groenten zoals uien, aardappelen, maïs en wortelen. Weet je dat…deze variatie vroeger niet mogelijk was? De overschotten verkoop ik op de markt.

Equipo Kallpa leerde ons ook op langere termijn te denken. Dat betekent dat we op een duurzame manier aan landbouw doen. Zo planten we nu bijvoorbeeld rond onze velden struiken die de hellingen tegen erosie beschermen. Het regenwater dringt dan langzaam in de bodem. Dit voorkomt verdere erosie.

Trotse eigenaar van een koe

Ik teel nu ook klaver. Dat dient als voedsel voor de koe die ik onlangs kocht. De koe geeft op haar beurt melk en kaas aan mijn gezin. Ik wil nog meer klaver zaaien. Want ik droom ervan om vier koeien te houden. Zo kan ik de extra kaas en melk verkopen en met dat geld mijn kinderen laten verder studeren. Ik wil dat mijn kinderen het beter hebben.