Hoe gaat het met Marco in Peru?

Marco is voor de tweede keer vader geworden. De familie heeft voldoende te eten dankzij de opbrengst van landbouw en veeteelt. Ondanks de klimaatverandering heeft Marco toch een gemiddelde oogst. Dat is goed. Ook zijn tuinbouwveldjes leveren een normale hoeveelheid groenten op.

Lees het verhaal van Marco in Peru:

Water of mijnbouw in Peru: de boer kiest

Financieel staat de familie er helaas niet zo goed voor. Marco is begin dit jaar een hele tijd ziek geweest. Daardoor kon hij niet zoveel werken. Gelukkig is hij nu aan de beterhand. Om toch iets van inkomsten te hebben, werkte zijn vrouw Elizabeth de voorbije twee maanden mee aan de bouw van de sanitaire basisvoorzieningen van de gemeenschap.

Een droom komt uit

Ondanks alles blijft Marco druk in de weer met het verwezenlijken van zijn plannen. Tot voor kort was een verwerkingsinstallatie voor melkproducten nog een droom. Nu is hij die droom reeds aan het waarmaken. Daardoor zal hij binnenkort een vast inkomen hebben.

Het leven van Marco en zijn dorpsgenoten is veel beter dan tevoren. “Voorheen groeide hier haast niets en hadden we onvoldoende water. We wisten niet hoe en waar naartoe. Dankzij de steun van Cedep Ayllu is Ccoyani, de gemeenschap waar ik woon, enorm vooruitgegaan. We zijn nu een gemeenschap die meetelt”, aldus Marco.

Dreiging grootschalige mijnbouw blijft

Maar de komst van de mijn blijft een reële dreiging voor Marco en zijn gemeenschap. De Peruviaanse regering heeft weinig interesse in familiale landbouw en plant in de regio grootschalige ontginning van grondstoffen. Cedep Ayllu, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, blijft Marco dan ook stimuleren om vormingen te volgen over mijnbouw.

Vastberaden kiezen voor de toekomst

Marco was nooit eerder zo vastberaden zijn eigen toekomst te kiezen, en dat is er één zonder mijnbouw.

Met mijn eigen ogen kon ik zien hoe mijnbouw alles verwoest. Als we dat toelaten, dan houdt het leven hier op.

“De mijnbouwbedrijven zullen met allerlei strategieën komen. We moeten ons daar op voorbereiden. De ervaring die ik dankzij Broederlijk Delen heb opgedaan, zal ik bewaren in mijn geest en hart. Zodat we ons kunnen verdedigen wanneer de mijnbouw komt en we op een goede manier kunnen onderhandelen. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat onze rechten, als boerengemeenschap, gerespecteerd worden.”