Hoe gaat het met Ibrahima in Senegal?

Katelijne Suetens was bijna zes jaar lang de lokale vertegenwoordiger van Broederlijk Delen in het mooie Senegal, waar zij en haar gezin zich thuis voelden. Ze volgde er de vele projecten van de plaatselijke organisaties waar Broederlijk Delen mee samenwerkt en zag met eigen ogen hoe die het verschil maakten. Ze vertelt over haar bezoek aan boer Ibrahima. 

Een ondernemende jongeman

In 2014 maakten velen van jullie kennis met Ibrahima. Deze jonge boer bouwt op het droge Plateau van Thiès aan een toekomst voor hem en zijn gezin. Onlangs bezocht ik hem en zijn familie om te kijken hoe ze het nu stellen. Vier jaar geleden, toen ik hen voor het eerst bezocht, was het gezin erg arm. Ze woonden in bouwvallige hutjes, bezaten geen dieren en er lag overal rommel en afval. Ibrahima’s babyzusje was erg ondervoed en ik vreesde voor haar jonge leventje. Vandaag ligt het erf er netjes bij. Er zijn nieuwe hutten, met golfplaten dak en zelfs eentje met een zonnepaneel. De familie heeft nu een paard en twee ezels, scharrelende kippen en wat schapen op het veld.

Lees het verhaal van Ibrahima in Senegal:

Boer zijn in de Sahel, een grote uitdaging

Mame Diara, Ibrahima's jongste zusje, is een stevige kleuter en stelt het goed. Thierno, zijn oudste broer, verblijft nog steeds in Dakar waar hij werkt als chauffeur om zijn eigen gezin te onderhouden. Gelukkig hoeft hij niet langer een deel van zijn magere loon naar huis te sturen, want Ibrahima verdient nu voldoende zijn brood als biologische landbouwer.

Ibrahima toont trots zijn veld aan Katelijne

 

Tijdens mijn laatste bezoek toonde Ibrahima’s vrouw mij trots de hut die hij voor haar bouwde. De ruimte is gedecoreerd met fleurige stofjes en foto’s van Ibrahima tijdens de campagne. Noel en Simeon, de mensen van partnerorganisatie Agrécol die me vergezellen en het werk van Ibrahima op zijn tuinbouwveld ondersteunen, lachen: “Ibrahima is een echte artiest. Je moet zijn prachtig beschilderde ezelkar maar eens zien!” Ibrahima is een erg ondernemende jongeman. Mede dankzij de solidariteit van mensen zoals u, kon Ibrahima lid worden van de tuinbouwgroep van Nghémé. En kreeg hij de kans om iets duurzaams op te bouwen. Ibrahima greep deze kans met beide handen.

“Bezoekjes aan Nghémé: altijd een feest!”

Een bezoek aan het bioveld van Nghémé is voor mij steeds zeer motiverend. Je ziet vlug wat enkele jaren biologische landbouw doet voor de grond. De weg en de paadjes tussen de bewerkte stukken zijn een vage herinnering aan de droge zandbak die het hier was. Het is een sterk contrast met de donkere kleur van de vruchtbare landbouwgrond die reeds door de boeren onder handen werd genomen. De afgelopen oogsten waren dan ook uitstekend.

Ibrahima produceerde afgelopen jaar meer dan anderhalve ton biologische ajuinen en ook de oogst van tomaten en paprika was meer dan de moeite waard. Ibrahima verdient daardoor genoeg geld om zijn eigen gezin, ouders, jongere broers en zusjes te onderhouden. Bovendien klust hij nog bij als metselaar.

Meer kansen voor vrouwen en jongeren

Vrouwen zijn de motor van het gezin in SenegalVele vrouwen in de streek zouden graag, net als Ibrahima, aan biologische landbouw willen doen. De vader van Ibrahima heeft daarom een stuk van zijn land aan de vrouwen afgestaan. Zo hebben ze hun eigen lapje grond om te bewerken. Partnerorganisatie FPN (Fédération des Paysans de Ndondol) zorgt voor de nodige technische opleidingen opdat ze volgend droog seizoen al kunnen beginnen met het bewerken van hun veld. Binnenkort starten de vrouwen met de aanleg van een waterleiding.

 

Dankzij de installatie van een nieuwe pomp wordt het zware manuele werk verlicht. De vrouwen leren kippen-, schapen- en geitenmest te verwerken tot compost. Zo herstellen ze het milieu en produceren ze zelf gezonde voeding voor hun gezin, zonder zich bloot te stellen aan gevaarlijke stoffen. Bovendien hoeven ze geen geld uit te geven aan chemische producten. Het geld dat deze ondernemende vrouwen verdienen met de verkoop van de biologische groenten en de opbrengsten uit hun kippenkwekerijtje, bijenteelt en andere landbouwactiviteiten, zorgen ervoor dat hun kinderen elke dag gezond te eten hebben en naar school kunnen gaan. De levenskwaliteit voor heel wat boerenfamilies verbetert zichtbaar.

Boeren zoals Ibrahima krijgen dankzij uw steun een eerlijke kans. Samen hebben we al heel wat gerealiseerd. Maar nog vele anderen wachten op een kans om zelf hun plannen waar te maken. Helpt u deze hardwerkende Senegalezen met een gift? Dat kan via een klik op onderstaande button.