Hoe gaat het met Grace?

Het verhaal van Grace Ninseka is een opmerkelijk verhaal. Eerst wist ze zelfs niet hoe te dromen, maar ondertussen heeft ze door de steun van Broederlijk Delen en partnerorganisatie COSIL al enkele van haar dromen in vervulling zien gaan.

Oeganda, campagne, honger, Grace, COSIL

Haar situatie

Grace woonde samen met haar man en zeven zonen in Oeganda in een lemen huisje op een klein erf. Ze studeerde maar tot haar tweede leerjaar, een diploma heeft ze dus niet. Zij en haar man werkten dagelijks urenlang op het land van iemand anders voor een hongerloon van 40 eurocent per halve dag. Hierdoor waren ze niet in staat om bananen of maniok te kopen.

Grace stak al haar vrije tijd in het huishouden, ze stond er vrijwel alleen voor. Haar man had naast werken op het land nog een job als metselaar, haar ouders waren al overleden en familie of vrienden woonden te ver om een handje te helpen. Hierdoor raakten Grace en haar gezin steeds verder geïsoleerd.

Leren dromen

In april 2015 kwam partnerorganisatie COSIL het gezin van Grace op het spoor. COSIL is een lokale organisatie waarmee Broederlijk Delen samenwerkt. COSIL identificeert samen met de lokale autoriteiten de allerarmste gezinnen en biedt die gezinnen ondersteuning aan om uit de armoede te geraken.

Een tekening veranderde het leven van Grace. Ze tekende haar gezinssituatie en kreeg zo zicht op uitdagingen voor haar en haar familie. Hierna werkte ze samen met COSIL haar toekomstplan uit en zag ze terug mogelijkheden om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. Ze droomde zelfs van een eigen onderneming.

Grace, Oeganda, COSIL, campagne, tekening

Dromen in vervulling zien gaan

Die onderneming kwam er ook: met een startkapitaal van 53 euro, gefinancierd door COSIL en Broederlijk Delen, wist ze een eigen zaakje in maniokmeel op te starten. Ze koopt maniok bij een boer, verwerkt de maniok tot maniokmeel en verkoopt het meel. Dat bracht brood op de plank om voor haar gezin matrassen, lakens en dekens te kopen. Ook kon ze golfplaten kopen voor het dak van de kamer van haar twee oudste zonen.

Het geld dat ze verdient met het maniokmeel en het werken op het land, legt ze opzij bij een lokale spaar- en kredietgroep. Door dit extra spaargeld kan Grace investeren in haar onderneming of de medische kosten en het schoolgeld voor haar kinderen betalen.

Ook leerde COSIL Grace en haar oudste zonen milieuvriendelijk koken met energiezuinige kookvuurtjes. Door een technische cursus leerde ze hoe ze die zelf konden maken met lokale materialen. Door de kookvuurtjes hebben ze veel minder brandhout nodig om te kunnen koken en hun kookpot wordt sneller warm. Daarnaast is het koken op de kookvuurtjes ook beter voor de gezondheid omdat er 80% minder rookontwikkeling is.

Ooit vormde de buurvrouw van Grace, Claire, een inspiratiebron voor haar. Ook zij wist een eigen kleine onderneming op te zetten. Nu vormt Grace zelf een inspiratiebron voor vele andere vrouwen en gezinnen die in armoede zitten. En de dromen van Grace stoppen niet, ze wil nu zelfs haar onderneming uitbreiden door kippen te kweken.

Oeganda, Grace, Claire, familiale landbouw, bewerken veld, recht op voedsel

Eén jaar na de campagne

Hoe gaat het nu met Grace? Dankzij de ondersteuning van COSIL is de situatie van Grace en haar gezin er aanzienlijk op vooruit gegaan: er is geen honger meer en het gezin heeft opnieuw een toekomst. Grace oogst het katoen dat ze afgelopen seizoen had geplant, en heeft voldoende maniok om meel te blijven produceren. Ook haar kinderen doen het nog steeds goed. Haar twee oudste zonen werken in de garage, en Allan, Brian, Wilbroad en Conrad gaan naar de lagere school.