U bent hier

Rwanda

Een betere toekomst voor 5.000 boeren op het Rwandese platteland. Dat is waar Broederlijk Delen met 5 lokale partnerorganisaties naar streeft. Samen bestrijden we armoede en bouwen we aan een sterke boerenvereniging die opkomt voor de rechten en belangen van haar leden, én het sociaal netwerk in gemeenschappen versterkt.

De uitdagingen

Bij het aflopen van de oorlog stond Rwanda voor grote uitdagingen: de landbouwsector op sporen krijgen, noodzakelijk om de bevolking te voeden. En omgaan met spanningen, trauma's en conflicten die de gemeenschappen verscheurden. De wederopbouw werd krachtig doorgezet, soms met ijzeren hand.

De overheid zet sterk in op commerciële en exportgerichte landbouw. De nationale successen sijpelen amper door naar de kleine boeren.

De genocide heeft het sociaal netwerk in gemeenschappen erg aangetast. Wantrouwen nestelde zich in de samenleving.

Dankzij de krachtige aanpak van de regering, gaat het land er sterk op vooruit. Toch blijft het één van de armste landen ter wereld en de overheidscontrole is erg groot.

Wat doet Broederlijk Delen?

Wij steunen coöperaties die aan duurzame landbouw doen. Georganiseerde boeren staan sterker waardoor ze een beter inkomen kunnen verwerven, en hun rechten en belangen kunnen verdedigen. Verzoening en vreedzaam samenleven komen voorop om het platteland in Rwanda weer leefbaar te maken.

Aprojumac in Rwanda

Pétronille en Francine ontsnapten aan extreme armoede. Partnerorganisatie APROJUMAP begeleidt de allerarmsten in Rwanda zodat ze opnieuw kunnen deelnemen aan het sociale en economische leven.

Veld bewerken in Rwanda

De economie van Rwanda zit in de lift. Landbouwcoöperaties spelen hierbij een cruciale rol. Broederlijk Delen werkt samen met partners om deze coöperaties op een sociale manier te organiseren.

De Rwandese organisatie AMI brengt slachtoffers en veroordeelden van de genocide samen. Zo bouwen ze opnieuw aan vertrouwen in de samenleving.

Nieuws en persberichten

De eerste overschrijving van Broederlijk Delen richting Rwanda vond plaats in 1961. Vandaag ondersteunen wij vooral boerenorganisaties op het platteland en zetten we in op vreedzaam samenleven.

In januari 2011 werd een Rwandese leider van de rebellengroep FDLR (Forces Democratiques pour la Libération du Rwanda) door Frankrijk uitgeleverd aan het Strafhof in Den Haag.

Contactpersonen

Toon Vrelust
Toon Vrelust
Programmaverantwoordelijke Burundi en Rwanda
toon.vrelust [at] broederlijkdelen.be