U bent hier

Peru

Een waardig leven en een gezond leefmilieu voor boerengemeenschappen in het Peruviaanse Andesgebergte. Dat is waar Broederlijk Delen met 13 lokale partnerorganisaties naar streeft. Samen komen we op voor de rechten van de plattelandsbevolking en ondersteunen we hun eigen plannen.

De uitdagingen

Aan landbouw doen op 4000 meter hoogte, in het grondstofrijke Andesgebergte, is niet evident. Water is er schaars, de gronden dor. De boeren slagen erin zich aan te passen aan dat klimaat. Maar mijnbouw vervuilt steeds meer water en grond. 

De regering stelt zich op als beschermheer van de (buitenlandse) mijnbouwsector. Met de mening van de boeren wordt weinig tot geen rekening gehouden. Protest wordt gewelddadig onderdrukt. 

Grootschalige mijnbouw vervuilt water en bodem in de streek, en verhindert de bevolking haar eigen plannen waar te maken.

De regering stelt zich op als beschermheer van de mijnbouwsector, in plaats van de rechten van de bevolking te garanderen.

Mijnbouw maakt de situatie in de regio erg complex en explosief.

Wat doet Broederlijk Delen?

We ondersteunen de plannen van boerenfamilies die in hun gemeenschappen willen blijven leven en de strijd aangaan voor een waardig leven. Velen kiezen voor een duurzaam alternatief: geen economie die gebaseerd is op winstbejag, maar wel op respect voor het leven en de natuur. Wij helpen hen op te komen voor hun rechten zodat ze zelf hun toekomstplannen kunnen uittekenen.

Boer Marco uit Peru op het veld

Hoe gaat het vandaag met Marco in Peru, het gezicht van onze campagne 2015?

Derechos Humanos Sin Fronteras (DHSF) is een partnerorganisatie van Broederlijk Delen die actief is in de Peruaanse provincie Espinar. 36 jaar geleden begon daar het enorme mijnbouwproject Tintaya.

Peru, Cotabambas, water, klimaat

Van april tot september is het kurkdroog in Cotabambas in Peru. CBC, partnerorganisatie van Broederlijk Delen, gaat daarom op zoek naar een efficiënt en duurzaam waterbeheerproject.

Verhalen uit Peru

Sinds juli 2017 woont en werkt Maxime Degroote een jaar lang in Peru. Als vrijwilligster voor Broederlijk Delen slaat ze een brug tussen Broederlijk Delen in België en de organisaties die Broederlijk Delen steunt in de Andes. Door gedurende een jaar verschillende partnerorganisaties in Cusco bij te staan, leert ze hun werk en ook de problematiek van Peru van heel dichtbij kennen.

Nieuws en persberichten

Broederlijk Delen drukt haar bezorgdheid uit over de huidige politieke crisis​ in Peru.

Peru is hard getroffen door Covid-19. In Loreto, in het Peruaanse Amazonegebied, spreekt men over twee demonen: Covid-19 en de overheid.

We blijven ons werk verder zetten in Peru, terwijl we ook oog hebben voor de specifieke noden tijdens deze crisis.

Contactpersoon

Thomas Craenen
Thomas Craenen
Programmaverantwoordelijke Colombia en Peru
thomas.craenen [at] broederlijkdelen.be
Lieven Pype
Lokaal Vertegenwoordiger Peru
lieven.pype [at] broederlijkdelen.be